fbpixel

Boden Business Park

En man och en kvinna sitter vid ett bord, fler personer minglar i bakgrunden.

Vätgas Sverige samlades i Boden för att möta framtiden

Boden står i blickfånget för en av de största industriella satsningarna i Sverige just nu. En av många faktorer som fick Vätgas Sverige att lägga sitt medlemsevent i Boden.

Under tisdagen arrangerade Vätgas Sverige en nationell nätverksträff för sina medlemmar. Valet av plats föll på Boden och Boden Business Park. Mycket tack vare de stora industrisatsningarna som pågår där den gröna vätgasen är en av hörnstenarna. 

– Vi anordnar två medlemsträffar varje år och kände att Boden är en utmärkt plats att vara på när vi pratar industri, säger Björn Aronsson, verksamhetsledare för Vätgas Sverige.

bjorn vatgas
Björn Aronsson, verksamhetsledare för Vätgas Sverige.

Under eventet fick medlemmarna bland annat möjlighet att höra Anne Graf, chef för infrastrukturtjänster på H2 Green Steel, berätta om arbetet med att bygga världens första storskaliga gröna stålverk, där vätgasen gör det möjligt att tillverka stål med 95 procent mindre koldioxidutsläpp jämfört med traditionell ståltillverkning med masugnar. Vätgasanläggningen kommer också vara världens största av sitt slag när den står klar.

Tänka annorlunda

Naturligtvis fanns det en stor nyfikenhet kring detta, vilket framkallade frågor om företagets process och deras erfarenheter hittills.  

– Det som händer här är jättespännande. Jag bor i södra Sverige, men är jätteglad över att se satsningarna här och att fokuset flyttas från de större städerna till mindre orter. Det sätter press på politiker att tänka annorlunda i många frågor. Allt från energifrågan till sysselsättning. Det tror jag är positivt för hela landet och för våra branscher, säger Björn Aronsson. 

Men det var inte bara programmet på scenen som lockade åhörarna. Inger Edlund Pedersen, senior account manager på Hitachi Energy, lyfte fram möjligheten att nätverka.  

– En jättebra möjlighet att träffa kollegor i branschen och knyta värdefulla kontakter. Sedan är det kul att det sker här i Norrbotten, det brukar vara vi som får åka iväg. Men det speglar ju ganska bra det som sker och befäster länets position, säger hon.

Inger vatgas
Inger Edlund Pedersen, senior account manager Hitachi Energy.

Något som också får henne att känna en stor stolthet över att vara norrbottning. 

– Det är lite svårt att greppa allt som sker här för vi är mitt uppe i det och pratar om enorma kvantiteter i allt från el som behövs till pengar som investeras. Men det är klart att jag känner mig stolt över att vara en liten del av det. 

Totalt deltog drygt 60 personer på plats och under delar av programmet medverkade också cirka 100 personer med hjälp av den digitala tekniken.  

– Ett väldigt lyckat event. Vi hade bredare representation av branscher här än i Malmö där vi pratade om energi, det visar att det var helt rätt, säger Björn Aronsson.

Vätgas Sverige är en ideell, politiskt obunden bransch- och medlemsorganisation som representerar drygt 150 företag. Organisationen verkar för att driva på vätgasens roll i Sverige och sprida kunskap om vätgasen som energibärare.

Läs mer om vätgasen nedan:

Boden en knutpunkt för vätgasen i Norden

Grön vätgas kan vara framtidens bensin

Kalender

Vy-navigering

Idag
Idag

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Din prenumeration kunde inte sparas. Var god försök igen.
Din prenumeration har lyckats.
Done