Vad är det som gör Boden så speciell inom den gröna samhällsomställningen? Den frågan fick kungen och några av de mest inflytelserika personerna i Sverige att resa norrut för att förstå bättre.
I februari 2021 meddelade H2 Green Steel planerna på att bygga världens första storskaliga gröna stålverk och Europas största vätgasanläggning i Boden. Ett gigantiskt projekt som beräknas att stå klart redan 2025.
En anmärkningsvärd kort tidsplan jämfört med flera andra svenska industrisatsningar genom historien.
Det här var ett skäl till varför Kung Carl XVI Gustaf och en stor delegation från Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) valde att resa till Boden för att ta reda på hur det är möjligt.
Utöver en guidad busstur på Boden Industrial Park fick delegationen träffa Bodens kommunalråd Claes Nordmark och H2 Green Steels vd Henrik Henriksson som berättade om samarbetet mellan kommunen och bolaget för att snabba på processen.
– Hela dagen har varit en uppvisning i samverkan, säger Henrik Henriksson.
Som exempel lyfter han fram de delar där kommunen och bolaget har arbetat nära varandra i frågor som rör tillståndsprövning och även i bostadsförsörjningen för de som ska arbeta med att bygga upp stålverket. Men också hur förberedd kommunen var.
– Allt det hårda arbete som kommunen hade gjort innan vi kom hit är det som betalar av sig nu och gör att vi kan jobba med vår tidsplan. Det var nog en ögonöppnare för många, säger han och tillägger:
– Men det blir också tydligt att det blir ett stort ansvar som landar på Bodens kommun nu och där måste de få hjälp av övriga landet för att kunna genomföra det här på bästa sätt. För det här är inte bara ett projekt för Boden, det är ett projekt för hela Sverige och hela världen.
Ny enhet ska stötta norra Sverige och Boden
I juni gav regeringen uppdraget till Tillväxtverket att samordna arbetet på nationell nivå för att stödja och skapa goda förutsättningar för den pågående nyindustrialiseringen och samhällsomvandlingen i Norrbottens och Västerbottens län.
Med i delegationen fanns också myndighetens generaldirektör Elisabeth Backteman.
– Otroligt lärorikt att vara här och träffa alla företrädare som är delaktiga i omställningen, säger hon.
Tillväxtverket håller på att bygga upp en enhet som ska jobba riktat mot den gröna omställningen i norra Sverige. För henne var det därför extra intressant att höra om Bodens kommuns strategiska arbete som i förlängningen övertygade H2 Green Steel att etablera sig i Boden. Men också att höra om de utmaningar som kommunen nu hanterar.
– Det som händer här i norra Sverige är banbrytande och innebär att vi som land kommer kunna vara med och leda utvecklingen i den gröna omställningen. Därför är jag väldigt glad över uppdraget som vi har fått.
Läs mer om Bodens strategiska arbete.
Kungliga ingenjörsvetenskapsakademins besök i Boden var en del av deras nationella teknikresa som i år hade temat hållbar omställning och utveckling i Västerbotten och Norrbotten. Utöver Boden fanns också verksamheter i Skellefteå, Piteå och Luleå med i programmet.
Boden ligger i hjärtat av en extremt etableringsintensiv region och är en viktig del av den gröna globala samhällsomställningen. De närmaste åren tar vi ett utvecklingsprång som motsvarar 20 år. H2 Green Steels etablering är en viktig accelerator och på Bodens kommun har vi växlat upp för att skapa något smart och grönt som håller i många generationer framöver.
Vill du veta mer om möjligheterna med att etablera sig i Boden? Läs mer här!