fbpixel

Boden Business Park

Vy över Boden Industrial Park. Solen skiner en vinterdag med snö och skog.
Vy över Boden Industrial Park. Foto: Mats Engfors/Fotographic

Viktigt steg i Bodens samhällsomställning

Mark- och miljödomstolen har nu meddelat att överklagandena av detaljplanen för den så kallade infrastrukturkorridoren till Boden Industrial Park avvisas respektive avslås. Det innebär att antagandebeslutet ligger fast och är ytterligare ett viktigt steg i Bodens samhällsomställning.

Detaljplanen för infrastrukturkorridoren ska möjliggöra och säkerställa att det går att med järnväg förbinda Boden Industrial Park med befintlig spårbunden infrastruktur. Detaljplanen är en kritisk punkt för H2 Green Steels pågående satsning på en vätgasdriven produktionsanläggning för grönt stål i Boden. Parallellt med järnvägen ska även vanlig väg byggas.

”En väldigt komplex detaljplan”

Detaljplanen överklagades i ett tidigare skede men överklagandena har nu avvisats respektive avslagits av Mark- och miljödomstolen.

– Det är en väldigt komplex detaljplan då vi rör oss nära befintlig bebyggelse och viktiga rekreationsområden. Vi upplever att vi har haft en öppen och transparent dialog med alla inblandade vilket är väl så viktigt i processer av de här slaget. Även om vi inte riktigt är i mål ännu tolkar jag Mark- och miljödomstolens yttrande som en positiv signal säger Lars Andersson, plan- och exploateringschef.

”Viktig del i processerna runt samhällsomställningen”

Även näringslivschef Mats Berg ser det senaste beskedet som ett positivt steg i rätt riktning för tillväxten i Boden.

– Det är en oerhört viktig del i processerna runt den pågående samhällsomställningen. Vi har många bollar i luften just nu där varje enskild har sin givna del i helheten, den här är en av de större. Vi rör oss framåt vilket är viktigt då många av de tidsplaner vi har att förhålla oss till är minst sagt offensiva, säger Mats Berg.

Ytterligare möjlighet till överklagan finns fram till 6 april 2023.

Kalender

Vy-navigering

Idag


Idag

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Din prenumeration kunde inte sparas. Var god försök igen.
Din prenumeration har lyckats.
Done