fbpixel

Boden Business Park

Rymdindustrin etablerar sig i Boden

Först stålindustrin – nu växer en ny typ av näring fram i Boden. Den här gör det möjligt  att kontrollera satelliter i rymden. Första anläggningen är redan i drift och fler är på väg. 

https://www.youtube.com/embed/xCk7j2CpkBc

Många har passerat Plug & Play-området vid Bodsvedjan och funderat vad den vita kupolen har för funktion. Den är en del av etableringen av en helt ny industri för Boden. Rymdindustrin. 
Innanför finns en roterande parabol som tillhör ett sydkoreanskt bolag och som försöker få kontakt med satelliter.  

Markstationen har möjlighet att ta emot information från satelliten och skickar sedan vidare den till företaget som i sin tur kan tolka och påverka satelliternas omloppsbana. Tekniken underlättar också nyttjandet av olika typer av positionstjänster som bland annat används av transportföretag. 

Företaget bakom tekniken till satellitmottagaren är amerikanskt och heter Assured Communications. Att de valde Boden som etableringsort beror på två saker. 

Dels den geografiska positionen. Fönstret för att få kontakt med rymdfarkosten är som mest gynnsamt i närheten av polcirkeln. Bolagen som opererar satelliter vill också gärna skapa så kallade geostaket, där mottagare placeras ut efter samma breddgrad. Exempelvis har det här företaget en markstation i Boden, en i mellanöstern och en i Sydafrika. 

– Vi ser att det finns möjlighet att växa här och hjälpa fler kunder med liknande lösningar. Vi ser också att det finns kompetens på orten och närheten till ett universitet som kan förse oss med kunskap och talang, säger Joel Ogren, vd för Assured Communication.

Det andra skälet var bemötandet från kommunen och Boden Business Agency. Joel Ogren förklarar att den här etableringen har varit den enklaste som företaget har genomfört trots många  geografiska utmaningar. 

– Det här har känts som ett stort lagarbete. Allt från att hantera markfrågan till tillståndet som behövs för att få driva den här stationen. Vi har hela tiden känt att vi har haft en nära kontakt med Boden Business Agency som har hjälpt oss att nå rätt personer för att komma vidare i processen, säger Joel Ogren. 


Assured Communications Advisors är ett företag som specialiserar sig på tekniska lösningar för kunder i hela världen. Längst till vänster är Joel Ogren, vd för företaget.

Han lyfter särskilt fram Bredåker Entreprenad som fick uppdraget att bygga sajten. 

– Utan dem hade vi inte stått här. De har varit fantastiska och hjälpt till att bygga upp hela det här området. När vi har varit på plats med någon kund har de också stöttat oss med allt som vi har behövt. Jag har aldrig varit med om en liknande service från ett företag och vi kommer använda dem vid fler jobb här i Boden. 

Assured Communication var inte enbart på besök för att presentera anläggningen. Fler kunder står redan på kö och den befintliga sajten kommer utökas med fler mottagare redan nästa år. Företaget tittar också på nya platser i Boden där de kan bygga fler stationer. 

Nils Lindh, affärsutvecklare på Boden Business Agency, har varit en stor del i att möjliggöra etableringen. Nu är han nyfiken på att se vilka följdeffekter som det kan få. 

– Vi försöker hela tiden hitta lösningar där företag kan samarbeta för att utveckla deras befintliga verksamhet. Det här handlar om information och vi har datahallar här på Plug & Play-området också. Kanske kan det finnas synergier där, säger han och fortsätter. 

– Nu är det här en för oss helt ny typ av industri vilket gör det extra spännande. Men jag tror att vi kommer få se fler nya industrier här i Boden den närmsta tiden, säger Nils Lindh. 

Klicka här för att läsa mer om den gröna samhällsomställningen i Boden! 

Kalender

Vy-navigering

Idag
Idag

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Din prenumeration kunde inte sparas. Var god försök igen.
Din prenumeration har lyckats.
Done