fbpixel

Boden Business Park

en kvinna och fyra män sitter på stolar på en scen och samtalar

Möt företagen bakom järnvägsinvesteringen i Boden

Företaget Polar Structure satsar inte bara stora summor på att bygga en järnväg till Boden Industrial Park, de har även en långsiktig plan för regionen. Under Bodenxt Talks berättade de hur den ser ut.

Järnvägsfrågan till och från Boden Industrial Park har debatterats under en längre tid. Hur skulle den finanserias och vem skulle utföra uppdraget? 

Bodens kommun valde att lösa det genom att göra en offentlig-privat samverkan-upphandling (OPS). Det innebär att ett privat företag eller konsortium tilldelas uppdraget att finansiera, bygga och under en längre tid driva en offentlig nyttighet. I Sverige har bland annat Arlandabanan byggts med den lösningen.  

På den kommunala nivån är det mer sällsynt, men för Boden har det blivit vägvalet för att möjliggöra den nödvändiga infrastrukturen till Boden Industrial Park, inom den tidsram som H2 Green Steel efterfrågar. 

Mer än en järnväg

Det var många företag som anmälde intresse och ett företag stack ut – Polar Structure. Men det var inte deras specialisering på hållbara i