fbpixel

Boden Business Park

Storklinten skidanläggning.

Här är det smarta gröna vitt

Tommy Eliasson Winter, tidigare alpin chef i Svenska skidförbundet, vände skidspetsarna norrut. I rollen som VD för den växande skidanläggningen Storklinten i Bodens kommun har han siktet inställt på det smarta gröna, med klimatsmart skidåkning, både lokalt och globalt.  

Storklinten, cirka 30 minuter från Boden och en dryg timme från Luleå och Luleå Airport, är det smarta gröna vitt. Nu, under den fantastiska vårvintern, njuter vi till fullo av vårt närhetsliv här i Boden, med kalla nätter som håller snö och is kvar, och soliga långa ljusa dagar som bjuder in till härliga dagar ute i det fria. På sportlovet satte Bodens kommun in buss till Storklinten för lediga skolungdomar och under hela våren kommer många skolor hit för friluftsdagar. Allt fler besökare från de närliggande lyxhotellen i Harads cirka 15 minuter bort har också börjat hitta till det gemytliga hemmaberget där stugbyn och nedfarterna växer för varje år.

Ny högsäsong

Men det är med nya klimatsmarta grepp redan i oktober-november som Storklinten har vunnit störst mark på senare år. Då kommer lands- och träningslag från hela världen just hit för sin viktiga försäsongsträning. Hösten 2022 var Storklinten en av tre anläggningar som kunde erbjuda snö tidigast i Sverige.

– Vi kunde öppna i oktober och i november hade vi omkring 3000 gästnätter här, på 330 bäddar, säger Tommy, som tillträdde som ny VD samtidigt som träningslag från omkring 15 olika nationer avlöste varandra. 

Man i mörka kläder och mörkt hår står utomhus i naturmiljö.
Tommy Eliasson Winter, tidigare alpin chef i Svenska skidförbundet, nu VD i Storklinten. Foto: Mats Engfors / Fotographic

Tommy är en av många hemvändare som nu väljer att bygga vidare sin karriär i det expansiva Norrbotten. För honom har Storklinten alltid varit hemmabacke, både under uppväxten i Boden, under hans karriär som alpin elitskidåkare och senast med ledande befattningar nationellt och internationellt. 

– Överallt i Sverige pratas det om lågkonjunktur och dåliga tider. Här är det en helt annan anda, med stolthet och inriktning framåt. Jag upplever en otrolig service från Bodens kommun på ett sätt som jag aldrig har varit med om någon annanstans. Här finns verkligen möjligheter och en vilja att utveckla, konstaterar han. 

Klimatsmart skidåkning 

Satsningarna i Storklinten ligger helt rätt i tiden för de globala hållbarhetsmålen på många plan. Även inom Svenska skidförbundet sattes hållbarheten högt på agendan för några år sedan.  

– Vi såg att en skidåkare på elitnivå gjorde fyra gånger så stort klimatavtryck som andra, med alla resor och transporter framförallt. I Alperna stängdes allt fler glaciärer och liftsystem ner på grund av milda höstar och vintrar. Vi insåg att vi måste göra något, säger Tommy. 

Samtidigt funderade Storklinten precis som många andra skidanläggningar på hur de skulle fylla försäsongen med beläggning.   

Lösningen blev en gemensam satsning i Storklinten. Alpina svenska landslaget valde som ett led i sina klimatmål Storklinten som hemmaplan för sin försäsongsträning. 

– På fyra år minskade vi vårt klimatavtryck med 25 procent utan att egentligen avstå från något, vi ställde bara om och förbättrade det vi kunde.  

Lagrar snö för tidig säsong

I ett samarbete med Ski Team Sweden och Vattenfall har Storklinten investerat i energieffektivt snösystem som gör att de kan skapa snö snabbare, effektivare och utnyttja kallgraderna på bästa sätt. 

Men det som tilltalar de internationella träningslagen är inte bara snön, utan helheten, närheten mellan boende och backar, rik fritid utanför dörren och personalens lyhördhet för landslagens krav på banor, service och måltider. Inför viktiga tävlingar är det dessutom extra uppskattat med möjlighet till avskildhet och isolerade team, vilket är lättare på en ur världsperspektiv mindre anläggning. 

– Nu tittar vi på hur vi kan förlänga säsongen även på våren.  Blickar vi framåt ser jag en destination och fritidsby inte bara för skidåkning utan även med fler sommaraktiviteter. Vi har ett cykelledsprojekt på gång mellan två älvdalar, en aktivitetshall, en växande restaurang och en utveckling av riktigt bra konferenser i de naturmiljöer som finns här, säger Tommy.

För oss som bor här i Bodens kommun kan vi ännu några veckor njuta av vårsolen i backarna och på Storklintens nya uteservering i solläge innan Storklinten börjar lagra snö till höstens träningslag och det smarta gröna, som i detta fall är vitt.

Vill du veta mer om att flytta till Boden?
Läs om vårt #närhetsliv här!

Är du också intresserad av att etablera dig här?
Läs mer och kontakta våra näringslivsutvecklare här!

Kalender

Vy-navigering

Idag


Idag

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Din prenumeration kunde inte sparas. Var god försök igen.
Din prenumeration har lyckats.
Done