fbpixel

Boden Business Park

Man i skyddshjälm och gul varseljacka står på grus med grushögar bakom.
"En smått historisk dag för den gröna stålstaden Boden”, summerar Bodens kommunalråd Claes Nordmark, på plats på Boden Industrial Park. Foto: Mats Engfors / Fotographic

H2 Green Steel beviljas miljötillstånd

Mark- & miljödomstolen har godkänt H2 Green Steels ansökan om miljötillstånd för en produktionsanläggning av grönt stål på Boden Industrial Park.

Beslutet innebär att företagets satsning på en fullt integrerad, digitaliserad och hållbar produktionsanläggning av grönt stål och grön vätgas går in i en ny fas där målet fortfarande är produktionsstart i andra halvan av 2025. Företaget knyter fortlöpande samverkansparter till projektet som till exempel tidigare i veckan offentliggjorde ett avtal med Luleå hamn. Slutsumman för etableringen på Boden Industrial Park beräknas till cirka 50 miljarder kronor.

– Ytterligare ett grönt ljus för H2 Green Steels megasatsning som givetvis känns oerhört glädjande och som inte bara kommer att gynna företaget, utan även Boden, hela regionen och Sverige. Det som nu händer på Boden Industrial Park med H2 Green Steel symboliserar på många sätt nyindustrialiseringen här i Norra Sverige – det är här det händer. En smått historisk dag för den gröna stålstaden Boden, säger Claes Nordmark, kommunalråd.

– Detta är en stor dag där vi från Boden, tillsammans med alla andra inblandade instanser, visar hela S