fbpixel

Boden Business Park

hotellrum i luften i skog
Treehotel lockar allt fler internationella besökare till Bodens kommun. Foto: Peter Lundström / WDO

Glädjande rekordsiffror för Bodens besöksnäring

Efter två pandemidrabbade år slog Bodens besöksnäring nya rekord i antal gästnätter. Preliminär statistik från SCB visar en ökning av antalet gästnätter i Boden med hela 77 procent från 2021 och med 3 procent från det tidigare rekordåret 2019.

Besöksnäringen i såväl Boden som länet slår nya rekord! Under 2022 ökade antalet gästnätter i Norrbottens alla kommuner. Jämfört med pandemidrabbade 2021 ökade gästnätterna i länet med i genomsnitt +33 procent det senaste året.
– Upphämtningen är egentligen makalös. Den visar att vår näring har god förmåga att ställa om när omvärlden förändras även på de mest dramatiska sätt, säger Annika Fredriksson, vd för Swedish Lapland Visitors Board.

”Det är oerhört glädjande”

För Boden har siffrorna stigit mer än dubbelt så mycket som regionens snitt, 77 procent.

– Det är oerhört glädjande att läsa statistiken för gästnätter i Boden och kunna konstatera att 2022 har vi passerat 2019 års fina siffror. Vi har tillsammans klarat av pandemin och står återigen starka på destinationskartan. Förfrågningar till våra besöksnäringsföretag fortsätter att öka så jag framtidsspår en stadig uppåtgående trend, säger Anki Granström, styrelseordförande Boden turism ekonomiska förening.

Fördelningen mellan internationella och nationella gäster var för Swedish Lapland 66 procent svenskar och de utländska stod för resterande 34 procent. För Boden låg däremot siffrorna på 50/50 vilket sticker ut i länet.

Gemensamma trendenser

  • Norrmännen ökade jämfört med 2021 med 525 procent, vilket kan härledas till att den norska gränsen stängdes för utresande under pandemin.
  • Brexit ger effekter – de brittiska resenärerna har inte hittat tillbaka i samma omfattning som 2019 utan har för Swedish Lapland överlag minskat med 23 procent sedan 2019.
  • De holländska gästnätterna har ökat i Swedish Lapland med 22 procent jämfört med 2019. Nederländerna är nu den femte största utländska marknaden, strax bakom den brittiska för Swedish Lapland i stort.