fbpixel

Boden Business Park

Företag går samman för att bygga stort växthus

Agtira har tecknat en avsiktsförklaring med Hive Blockchains svenska bolag Bikupa Datacenter och planerar att bygga ett kommersiellt växthus i Boden.

Snart kan det vara slut på importerad gurka och tomat i butikshyllorna. Food tech-företaget Agtira har tecknat en avsiktsförklaring med Hive Blockchains svenska bolag Bikupa Datacenter och planerar att bygga ett stort kommersiellt växthus i Boden.

På Plug & Play-området i Boden pågår det ett världsunikt forskningsprojekt där idén är att ta vara på spillvärmen från ett datacenter och använda värmen i ett växthus för att odla frukt och grönsaker året runt. Visionen är att lösningen ska kunna nyttjas i mycket större skala än växthuset på 300 kvadrat som just nu används som försöksobjekt och att Norrbotten på sikt ska kunna vara självförsörjande på frukt och grönt. 

Nu håller planerna på det första kommersiella växthuset att förverkligas. Det står klart sedan Hive Blockchains svenska bolag Bikupa Datacenter och Agtira har skrivit på en avsiktsförklaring att Agtira ska få använda överskottsvärmen från datahallen till en kommande växthusetablering i Boden. 

Bikupa Datacenter driver sedan 2018 ett datacenter i Boden och har under tiden implementerat olika lösningar för att ta tillvara energiöverskott. 

– Under drygt ett år har vi varit i samtal med Bodens Business Agency om att hitta en bra samarbetspartner för att kunna ta tillvara den värme som vårt datacenter genererar. Nu är vi mycket nöjda med att ha skrivit på en avsiktsförklaring med Agtira, som vi ser som en seriös partner för ett sådant viktigt projekt som att kunna odla och sälja grönsaker året runt i norra Sverige, säger Johanna Thörnblad VD Bikupa Datacenter AB. 

Om förhandlingarna med Bikupa Datacenter leder till ett bindande avtal planerar Agtira att etablera ett större växthus i anslutning till datahallen, där det är möjligt att odla gurka, tomater och på sikt kanske även lax – året om. 

– Vi har tecknat avsiktsförklaringen för att tillsammans jobba för en grönare industri, där värmeresurser fr