fbpixel

Boden Business Park

Personer som sitter i stolar på en scen och publik som sitter på stolar.

Fokus på framtidens vätgas i Boden

I Sverige pekas Boden ut som en nod i ett grönt vätgasnätverk. Igår sattes luppen på vätgasens möjligheter i framtidens samhälle, under ett välbesökt event på Boden Business Park.

Här i Boden planeras världens största vätgasanläggning. Det innebär konkurrensfördelar och möjligheter för många berörda i såväl kommunen som regionen.  Den 9 februari samlades närmare 100 personer på Boden Business Park för att lyssna till några av regionens främsta inom vätgas. Siktet ställdes in på Bodens förutsättningar, varför så mycket händer just här just nu, vad det innebär för regionen och hur små och medelstora företag redan nu kan börja tänka kring vätgas. Arrangör var Bodens kommun i samverkan med Boden Business Park.  

– Det här är något som hela världen kommer att behöva göra och eftersom vi här i Norrbotten tillsammans med Västerbotten går före så är det vi som leder utvecklingen. Jag är övertygad om att när vi ser tillbaka på den här tiden kommer vi kunna dra paralleller mellan våra satsningar på vätgasen och tidigare industrisatsningar som de stora utbyggnaderna av järnvägen och fibernätet, säger Claes Nordmark, kommunalråd i Bodens kommun.

Engagerade talare

Talare under dagen är alla personer som brinner helhjärtat för vätgasfrågan.
Pedro Raposo, director Power to X vid AFRY, har arbetat med vätgas sedan 2008. Han har en examen i kemiteknik och har varit involverad som projektledare på flera storskaliga ­vätgasanläggningar. Han har också agerat som vätgasexpert i olika projekt i Sverige. Pedro Raposo leder just nu AFRY:s Power-to-X-verksamhet. 
Cecilia Wallmark, verksamhetsledare för vätgas­satsningen CH2ESS vid Luleå tekniska universitet och ett erkänt namn inom vätgasområdet i världen. Hon har över 20 års erfaren