fbpixel

Boden Business Park

Fallkniven personal

Familjeföretagen i Boden satsar på framtiden

Två Bodenföretag satsar stort och bygger helt nya lokaler för att expandera verksamheten. En bidragande orsak är den gröna samhällsomställningen som sprider en framtidstro.

Tords Motorservice är ett anrikt familjeföretag som har verkat framgångsrikt i Norra Bredåker över flera decennier. Sonen Stefan Sundström tog över bolaget 2015 och har över en tid tittat på möjligheten att bygga nya lokaler, då i Norra Bredåker. 

– Vi har ju visat att det går att sälja snöskotrar från Norra Bredåker och göra det riktigt bra. Men det har varit svårt att övertyga bankerna om att det är en bra idé att bygga nytt här, säger Stefan Sundström och skrattar till. 

Stefan Sundstrom Tords Motorservice
Stefan Sundstrom Tords Motorservice.

De senaste åren har bolaget tillhört den absoluta försäljningsstoppen i Sverige av snöskotrar inom ett specifikt märke. Från och med 2023 jobbar de tillsammans med en ny leverantör och bytet har gett råg i ryggen att göra verklighet av planerna. Men närmare centrala Boden. 

Företaget har köpt en tomt på 10 200 kvadratmeter bredvid Bodens Energi Arena och planerar att bygga en fastighet på en yta mellan 2000-3000 kvadratmeter. 

– Polaris tror verkligen stenhårt på oss och på Boden. Utan det stödet hade inte jag känt att det här hade varit möjligt. Det är ett tuffare läge med inflation och högre räntor, men jag ser enormt positivt på framtiden och räknar med att vi kommer dubbla vår omsättning jämfört med nu. 

Lokalen kommer ha flera plan där bottenvåningen blir avsedd för maskiner för alla årstider och på övre våningen kommer det att säljas kläder och annan utrustning. 

– Den största förändringen för oss kommer nog vara detalj- och spontanhandeln. Den finns det en helt annan marknad för när vi kommer närmare centrum, säger Stefan Sundström.

Återvunnen satsning

Men lokalen i Norra Bredåker kommer inte att överges. Entreprenören ser till och med en möjlighet att skala upp skoterdemonteringen som de driver. Verksamheten går ut på att försäkringsbolag och privatpersoner lämnar in krockade och uttjänade maskiner som deponeras, plockas isär och säljs som reservdelar. 

– Vi tittar ju hela tiden på vilket sätt som vi kan bidra till ett hållbarare samhälle, särskilt med tanke på att vi säljer en produkt som till stor del drivs med bensin och olja, men som också är på stark frammarsch gällande eldrift också. Det ska bli spännande att följa utvecklingen i Boden och se hur vår verksamhet kan bli en ännu större del av den, säger Stefan Sundström. 

Längre bort på området, på andra sidan om det som en gång i tiden fungerade som en landningsbana, håller ett annat företag på att expandera – Fällkniven. De har varit en ledande aktör inom knivbranschen sedan 1984 och är kända för sina jakt- och fiskeknivar. 

– För första gången i företagets 40-åriga historia kommer vi under sommaren 2024 att flytta in i lokaler som vi själva har designat. Initialt kollade vi på ett flertal tomter i Boden, men fastnade för området runt A8. Det är centrumnära och erbjuder kunder och besökare enkelt tillträde och gratis parkering. Dessutom är det nära till vår primärkund – militären, säger Erik Hjortberger, vd. 

Fallkniven personal
Personalbild från Fällkniven i Boden. Foto: Fällkniven i Boden AB.

Fastigheten blir 1900 kvadratmeter och byggnationen har påbörjats. Taket kommer att täckas med moderna solceller som tidvis beräknas generera mer ström än som förbrukas. 

– Att minimera vårt koldioxidavtryck och miljöpåverkan är en hjärtefråga. Den ström vi inte själva konsumerar kommer att lagras eller säljas till Bodens Energi. Som basvärme har vi sju bergvärmehål och till det en avancerad energiåtervinning. All belysning blir LED och behovsstyrd. Dessutom kommer det batteripack som vi installerar att hjälpa till med att stabilisera frekvensen på elnätet. 

fallkniven nybygge
Fällknivens nya lokaler på A8-området. Foto Fällkniven i Boden AB.

Företagens satsningar stärker nu ytterligare handelsområdet kring den gamla helikopterskolan. I närheten finns också Boden Plug & Play som förenklat går att beskriva som ett utvecklingsindustriområde, där potentiella samhällslösningar prövas med ambitionen att användas i större skala som en del i samhällsomställningen. På platsen samsas datacenter med satellitmottagare och i ett unikt växthus på 300 kvadratmeter experimenteras det med att odla frukt och grönsaker året runt och fler satsningar är på gång.  

Spännande synergieffekter

I närheten finns också Bodens Energi Arena och Bodentravet som kontinuerligt bjuder på olika former av evenemang.      

– Det här är ett väldigt spännande område för framtiden där vi kan se tydliga möjligheter till synergier mellan ny teknik, detaljhandel och upplevelser, säger Thomas Fägerman, vd för Boden Business Park.  

Boden ligger i hjärtat av en extremt etableringsintensiv region och är en viktig del av den gröna globala samhällsomställningen. De närmaste åren tar vi ett utvecklingsprång som motsvarar 20 år. H2 Green Steels etablering är en viktig accelerator och på Bodens kommun har vi växlat upp för att skapa något smart och grönt som håller i många generationer framöver.  

Vill du veta mer om möjligheterna att etablera sig i Boden? Klicka här!

Kalender

Vy-navigering

Idag


Idag

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Din prenumeration kunde inte sparas. Var god försök igen.
Din prenumeration har lyckats.
Done