fbpixel

Boden Business Park

karta över delar av Boden med gröna markeringar

Ett strukturerat grönt samhällsbygge växer fram

– Vi befinner oss mitt i en grön samhällsomställning som är historisk. Vi blickar utåt och lockar företag från hela världen. Vi bygger ett samhälle som är hållbart både ekologiskt och socialt, med hållbara livsmiljöer där människor mår bra och kan utvecklas.

Orden kommer från Mats Berg, näringslivschef och VD för Bodens kommunföretag AB. Under de år som Bodens kommun styrde mot det som vi nu börjar se effekten av, var han kommunchef.

I dag kan han kosta på sig lite antijante, och inte bara tro, utan faktiskt veta, att Boden är att räkna med.

Europas första nybyggda stålverk på över 50 år, och världens största vätgasanläggning, planeras just i Boden. Att det sker just nu, är ingen tillfällighet. Inte heller att ett unikt ekosystem av andra näringslivssatsningar och etableringar växer fram här. Den långsiktiga planen med fokus på elintensiva näringar inom det smarta gröna, i en kommun som skapar möjligheter, börjar ge frukt.

– Vårt geografiska läge är rätt, och vi har medarbetare med stor kunskap i komplexa systemfrågor på mycket hög nivå. Vi har i princip svaret på miljöproblemet i en skalbar modell och ha