fbpixel

Boden Business Park

Ett gott värdskap skapar trygghet och ser besökaren

Hög internationell mognad och ett gott värdskap är egenskaper som har tillskrivits Bodens kommuns internationella landsbygdsdestinationer. Deras välkomnande modell lyftes på besöksnäringsdagen och är en viktig faktor i den pågående samhällsomställningen.

andsbygdens modell att skapa möjligheter och ta emot nya invånare med ett genuint värdskap som är naturligt på många små orter, var grunden till dialogen på årets besöksnäringdag i Bodens kommun. Under dagen lyftes det goda värdskapet som en förutsättning i hela vår växande kommun och länets nyindustrialisering.

– Det är en sak att få människor att flytta hit för jobb. Men att bo i Boden och att bli bodensare är två skilda saker. Värdskapet börjar hos dig och mig, fastslår Bodens kommuns näringslivschef Mats Berg. 

Nyckeln till framgång lyftes från olika infallsvinklar, med föreläsningar, företagspresentationer och personliga berättelser på scenen. Detta varvades med workshops i mindre grupper, pauser med möjlighet till nätverkande och mat tillagad ute över elden.  

Annika Fredriksson, VD för Swedish Lapland Visitors Board nämnde bland annat hur besöksnäring och samhällsomställning har ett ömsesidigt utbyte. Att besöksnäringens kanaler och budskap når väldigt många mottagare för att väcka intresse för platsen, samtidigt som resor i industrialismens spår ofta utvidgar besöket med upplevelser utanför industristängslet. Vilket i sin tur gör det lättare att konvertera till fler besök och inflyttning.

Några återkommande ingredienser i besöksnäringens och landsbygdens värdskapsrecept var: 

“Inkluderande föreningsliv” 

“Gemensamt värdskap” 

“Le och se” 

“Wow hela vägen” 

“Vi ska vara festen där andra vill vara” 

“Knyta ihop alla delar till att leva och bo och ha det bra” 

”Hjärta och själ”

”Bygga teamet”

Moderator var den svenske TV-profilen Rickard Olsson. Med på dagen deltog även utbildningen Arctic Hospitality Leader med Bodenstationerade studenter från hela Sverige. 

Traditionen att anordna en återkommande inspirationsdag för den samlade näringen, lokalbefolkning och berörda organisationer och myndigheter, inleddes 2021 i Edeforsbygden i Lule älvdal. Stafettpinnen togs i år vidare av Råne älvdal, i ett samarrangemang mellan Bodens kommunBoden Business Park, Råek och Boden Turism.

Läs mer om att leva och bo i Boden här!

Kalender

Vy-navigering

Idag
Idag

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Din prenumeration kunde inte sparas. Var god försök igen.
Din prenumeration har lyckats.
Done