fbpixel

Boden Business Park

kvinna med mörk uppsatt hår och mörka glasögon. hon har på sig en blå tröja och en röd sjal.

Etableringar boostar restauranger i Boden

Fram till 2026 kommer antalet byggarbetare på H2 Green Steels sajt att öka kontinuerligt och nå kulmen på 4 000 personer under 2025. 
Men redan idag märker restaurangverksamheter i Boden positiva effekter.

Drygt 60 företagare inom livsmedel- och restaurangverksamhet hade anmält sig till nätverksträffen på Boden Business Park som arrangerades av H2 Green Steel. Där fick de höra mer om bolagets förväntningar de kommande två åren och vad branschen behöver tänka på för att möta behovet som kommer att finnas.  

– Vi vill verkligen bygga upp stålverket tillsammans med lokalt näringsliv så långt det är möjligt. Det här är ett sätt för oss att hjälpa dem att förbereda sin verksamhet inför det som kommer, säger Rasmus Kazinczy, inköpsansvarig H2 Green Steel. 

Behovet beräknas vara som störst inom matvaruhandeln. Erfarenheter från andra platser, till exempel Skellefteå, visar att de allra flesta väljer att ta med lagad mat till byggarbetsplatsen. Men Rasmus Kazinczy förväntar sig att det också kommer att finnas ett visst behov av matförsäljning. Exempelvis via så kallade food trucks (matvagn) eller liknande. 

Positiva effekter

Andreas Johansson, handlare på Ica Supermarket i Boden, uppskattade informationen.  

– Vi är ju den butik som ligger närmast området och det här var värdefullt för oss. Nu fick vi ju ett perspektiv över när byggjobbarna kommer hit och när de åker hem. Det hjälper ju oss att försöka få en bra balans på antalet varor. Sedan är det ju jättesvårt att veta vilka produkter som de vill ha, men vi får vara lyhörda och försöka