fbpixel

Boden Business Park

Vittjärvshus

Byggboom på Boden Business Park

En matbutik, ett hälsonav och ett hotellkomplex med entreprenörsboende. Nu växer nya verksamheter fram invid Boden Business Park.

Den som passerar Sävast har säkert lagt märke till att landskapsbilden vid Boden Business Park håller på att förändras.  

Vid av- och påfarten till väg 97 har Coop Norrbotten börjat att resa ytterväggarna till matbutiken som beräknas att stå färdig sommaren 2023 och några 100 meter därifrån har ett nytt markarbete påbörjats. 

Företaget som bygger är Polarrenen, ett dotterbolag inom polarbrödskoncernen som jobbar inom förnybar energi, uthyrningsinventarier och fastigheter.

– Vi har en hyresgäst som redan bedriver verksamhet på området och ser synergivinster med att utöka den verksamheten. Samtidigt ser vi att området är expansivt och att det finns många planer för fortsatta etablering vilket gör det än mer intressant att bygga just här, säger Lars Wikman, vd för polarrenen. 

Hyresgästen som de har skrivit avtal med är Hermelinen som redan har en lokal på Boden Business Park där de erbjuder träning och företagshälsovård i mindre utsträckning.  

Ökad psykisk ohälsa

I de nya lokalerna kommer det att finnas förutsättningar för sjuk- och friskvård, vårdcentral med läkarmottagning, barn- och mödravård, KBT-terapi och arbetsterapi. Företagsservice får också en större del. 

– Det blir ett hälsonav i Boden där vi kan erbjuda hela vårdkedjan under samma tak. Vi har tittat på att utvidga verksamheten i Boden ett tag och det känns naturligt med tanke på utvecklingen som sker där och i vår region. Där vill vi vara med och bidra, säger Per-Erik Mattsson, vd på Hermelinen.

Han pekar på att den psykiska ohälsan ökar bland ungdomar och generellt i samhället, samtidigt som arbetsgivare ser fördelarna med att prioritera företagshälsovård. 

– För arbetsgivare kommer det kanske att vara ännu viktigare nu med tanke på utvecklingen som sker i regionen. Att jobba med fysiskt och psykiskt välmående får medarbetare att trivas och vilja stanna kvar och leder också till hållbarare anställda. Där blir vi en viktig del i Boden, säger Per Erik Mattsson.

Enbart lokala entreprenörer

Invigningen av hälsonavet är planerad till oktober 2023. Men redan i år, den 24 november, finns det möjlighet att träffa Hermelinen på Boden Business Park. Där kommer de att berätta mer om projektet och vilka arbetsmöjligheter som det för med sig.  

– Jag hoppas att många är nyfikna och vill träffa oss. Framtiden är spännande och vi kommer behöva anställa en rad kompetenser, säger Per-Erik Mattsson.  

Polarrenen har valt Bodenföretaget Vittjärvshus som huvudentreprenör av bygget. Även installationer av el, ventilation och rör kommer att utföras av lokala företag. 

Huset som byggs är isolerat med tjocka väggar och upp till 70 centimeters isolering under plattan. Fasaden är av värmebehandlad furu för att förlänga hållbarheten utan att använda plastfärger eller kemikalier. Det förbereds också för en framtida solcellsinstallation för att kunna producera egen el.  

– Inom koncernen äger vi redan fem vindkraftverk och producerar mer förnybar el än vi använder och en del av det överskottet kommer att nyttjas för driften av denna fastighet, säger Lars Wikman. 

Bygglov för ”Snöflingan”

PartAB Group har tidigare berättat om projektet snöflingan. Ett hotellkomplex med entreprenörsbostäder och konferensytor som planeras att bygga på tomten mittemot hälsonavet. 

Nu har företaget köpt tomten och beviljats bygglov för en byggnad på 8080 kvadratmeter. Enligt bygglovshandlingarna kommer det finnas cirka 150 rum, lokaler för spa och en takterrass.

Anton Lundholm, vd för Part Group, har tidigare sagt att bygget mestadels blir i trä och att de kommer återbruka moduler som finns på olika platser i Sverige, men som inte används.  

– Hållbarhet är viktigt för oss och det känns jättebra att vi kan återbruka delar av någonting som vi redan har tillverkat, säger Anton Lundholm 

Det är i nuläget osäkert när företaget kommer börja att förbereda marken och när bygget kommer stå klart. 

Kalender

Vy-navigering

Idag
Idag

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Din prenumeration kunde inte sparas. Var god försök igen.
Din prenumeration har lyckats.
Done