fbpixel

Boden Business Park

Man i mörk vinterjacka och mössa står på en travbana med lampor som lyser bakom honom.
David Zimmer är travbanechef för Bodentravet. Foto: Mats Engfors / Fotographic

Bodentravet sparar miljoner med hållbar belysning

Genom att investera miljontals kronor i ny, smart arenabelysning och samtidigt spara en miljon kronor per år, visar Bodentravet att hållbarhet och lönsamhet kan gå hand i hand.

Bodentravet är inte bara en av landets mest framstående travbanor utan också en av Bodens största mötesplatser. Under 2023 utökades antalet tävlingsdagar på arenan och Boden fick möjligheten att arrangera ytterligare en V75-tävling.  

– Det är naturligtvis roligt. Vi har en attraktiv och uppskattat anläggning vilket gör det naturligt att lägga fler tävlingar här. Men tittar vi på trycket i anmälningar så finns det fortfarande underlag för att kunna köra ännu fler tävlingar i Boden, säger David Zimmer, travbanechef för Bodentravet.

Besparing på 70 procent

Parallellt med att utveckla de sportsliga förutsättningarna för hästnäringen i Boden genomför Bodentravet en betydande investering i sin infrastruktur genom att byta ut belysningen på arenan. En modernisering som inte bara förbättrat upplevelsen för besökare och deltagare utan också resulterar i minskad energiförbrukning och en avsevärd ekonomisk besparing för anläggningen. 

– Ett stort steg för oss mot en ekonomiskt hållbarare, mer miljövänlig och mer tillgänglig travbana. I energi handlar det om en besparing på cirka 70 procent och ekonomiskt sett räknar vi med att spara ungefär en miljon kronor om året, säger David Zimmer. 

Installationen har utförts av ett lokalt företag, J&B El, och tekniken håller nu på att finkalibreras för att brukas under våren. 

– Belysningen på travarenor är ganska komplex och den måste ligga rätt i våra doserade kurvor för att inte skapa skuggor som kan skrämma hästarna.

Lamporna går att programmera

Men den nya belysningen innebär inte bara en kostnadsbesparing. Den skapar också möjligheter för andra användningsområden. Lamporna är dimbara och går att programmera, vilket skulle kunna användas tillsammans med konserter eller andra upplevelseevenemang. 

– Vi kommer vara Sveriges första travbana som har de förutsättningarna. Men i första hand ska vi se till att det blir optimala förutsättningar för våra travtävlingar samt att vi väsentligt kan utöka våra öppettider för träning på banan under den mörkare årstiden, säger David Zimmer.

Lokalt initiativ

Denna förbättring är i linje med Bodens kommuns fokus på en grön samhällsomställning som bidrar till att främja en mer hållbar och miljövänlig drift av offentliga faciliteter.  

Projektet är ett lysande exempel på hur lokala initiativ kan bidra till en större samhällsförändring och inspirera andra aktörer inom näringslivet och akademin att följa efter. Bodentravets insats illustrerar hur miljömässig hållbarhet och ekonomisk rationalitet kan gå hand i hand.  

Vill du veta mer om vilka förutsättningar som finns i Boden? Klicka här. 

Kalender

Vy-navigering

Idag


Idag

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Din prenumeration kunde inte sparas. Var god försök igen.
Din prenumeration har lyckats.
Done