fbpixel

Boden Business Park

Drönarbild, sommar i Boden

Boden har bäst företagsklimat i regionen

Det är näringslivets egen nationella intresseorganisation Svensk Näringsliv som har utfört en stor enkät bland företagare i landet, om hur dem upplever företagsklimatet i kommunen.

För andra året i rad får Bodens högst betyg av de 14 kommunerna i länet och svaren förstärker bilden av Boden som en företagsvänlig kommun. Nyligen presenterades också Sveriges Kommuner och Regioner sin mätning över hur nöjda företagare är med kommunernas service inom myndighetsutövningen och där fick Boden bäst betyg i hela landet.

Resultaten kommer inte oväntat då Boden har valt en strategisk inriktning för att långsiktig stärka och utveckla samarbetet med entreprenörer och det lokala näringslivet.

– Det här är en oerhört tydlig och bra signal som åter stärker bilden av Boden som en plats för företagande. Vårt starka företagsklimat är en kritisk framgångsfaktor i den gröna samhällsomställning där Boden spelar en allt viktigare roll. Nu ska vi öka tempot ännu mer. Claes Nordmark, kommunalråd.

Topp 50 i Sverige

Sedan 2012 har omdömet stadigt förbättras. Från 2,5 till 4.1. Boden är den enda kommunen i Norrbotten som passerar 4,0 i helhetsbetyg och nu är ambitionen att ta klivet in på topp-50-listan i Sverige.
Arjeplog och Älvsbyn är de kommuner i länet som placerar sig närmast Boden med 3,7, respektive 3,4 i betyg.

– Det är ett hårt och konsekvent jobb som gör att vi flyttar fram våra positioner. Nära och dagliga kontakter med våra företagare gör att vi hela tiden kan fånga upp förbättringsområden och undvika missförstånd. Nu när trycket ökar är det extra viktigt att vi har med oss vårt lokala näringsliv för att maximera effekterna av den samhällsomställning vi befinner oss i. Mats Berg, kommun- och näringslivschef.

Slutgiltig ranking i höst

Svenskt Näringsliv mäter varje år drygt 30 000 företags upplevelser av att driva företag i sina kommuner. Svaren från enkäten ger en bild av hur företagsklimatet uppfattas av företagen. Svaren räknas sedan samman med fem statistikfaktorer till en ranking som gör det möjligt att jämföra Sveriges 290 kommuner. Den slutgiltiga rankingen presenteras senare i höst.