fbpixel

Boden Business Park

Boden Business Park vinter

YrkesAkademin och Boden Business Park skapar kompetenscenter inom grön vätgas

H2 Green Steel planerar att bygga världens största vätgasanläggning i Boden.
Nu startar YrkesAkademin och Boden Business Park ett kompetenscenter inom grön vätgas med målsättningen att ge fler möjligheten att jobba med framtidens industri.

Samhällsomställningen i Boden gör att det kommer ställas nya krav på arbetsmarknaden. Både bland entreprenörer och anställda. Vätgasen är ett av dessa exempel där det kommer finnas en förväntning från branschen, kring en grundläggande förståelse för processen och vad som krävs för att kunna utföra arbetet på ett säkert sätt.

Därför finns det också ett behov av skapa utbildningar inom dessa områden och göra dem tillgängliga för fler och det är precis vad som kommer ske på kompetenscentret via Boden Business Park och Yrkesakademin.

– Vi strävar alltid mot att jobba tillsammans med de bästa i branschen och här får vi en möjlighet att göra just det. Yrkesakademin ger oss förutsättningar att skapa utbildningar där vi kan skapa en förståelse för vätgasen så att den blir lika naturlig som el och fjärrvärme är i dag, säger Thomas Fägerman, vd Bodens Business Park.

I veckan beviljade EU:s socialfond 1 857 602 kronor till ett projekt som drivs av Yrkesakademin. Projektet – Grön omställning – har som målsättning att erbjuda kompetensutvecklingsinsatser inom grön vätgas till tekniker, operatörer, produktion och logistikpersonal. Insatser som riskerar att ha blivit eftersatta under pandemin.

Stödet ska nu användas till att ta fram ett utbildningsinnehåll, utifrån branschens behov och önskemål, som ska göras tillgänglig för fler genom att erbjudas i digitalt format. Det här blir också startskottet för kompetenscentret om vätgas och den gröna samhällsomställningen.

– Det är fantastiskt roligt att vi på YrkesAkademin får möjlighet att vara en del av den gröna omställningen i norr. Tillsammans med Bodens kommun, H2Green Steel, Luleå kommun och andra företag i regionen, kommer vi genom det beviljade ESF projekt att utveckla tillgänglig utbildning inom grön vätgas, säger Anna-Carin Herdebrant, Affärsområdeschef för privat- och företagsutbildningar vid YrkesAkademin.

Bland företagen som kommer ha anställda och ideellt engagerade som ska delta utbildningsinsatserna finns H2 Green Steel, Vattenfall, Rabbalshede Kraft, BDX och Onepartnergroup.

Med som samarbetspartner är också Luleå Business Region.

YrkesAkademin har också ansökt om att få starta en yrkesutbildning – Grön vätgas – tillämpning och utveckling – i Boden och Luleå. Utbildningen motsvarar en yrkesutbildning på eftergymnasial nivå och omfattar 60 YH-poäng. Beskedet från Myndigheten för yrkeshögskolan beräknas komma under maj.

– Det är viktigt att vi kan göra det svåra enkelt och erbjuda utbildningar inom området på andra nivåer är universitetsstudier, säger Anna-Carin Herdebrant.

Närheten till både näringsliv och utbildning på Boden Business Park skapar enligt Thomas Fägerman optimala förutsättningar för att ligga i framkant och skapa relevanta utbildningar som bidrar till den gröna samhällsomställningen.

– Att YrkesAkademin också erbjuder digitala utbildningar innebär också att vi blir tillgängliga för fler än om det skulle vara en fysisk utbildning på plats och det är någonting väldigt bra då vi vill bredda kunskapen och förståelsen kring grön vätgas, säger han.

Kalender

Vy-navigering

Idag
Idag

Dagens lunch v.5

Måndag

Pesto Arrabiata
serveras med grillad kyckling, balsamico reduction och ruccola

Pesto Arrabiata 
serveras med fetaostcrème, balsamico reduction och ruccola

Tisdag

Raggmunkar
serveras med stekt fläsk eller rökt morot, rårörda lingon och syrad råkostsallad

Onsdag

Torgets fläskschnitzel
serveras med råstektpotatis, dragonsmör och rödvinssky

Torgets kålrotsschnitzel
serveras med råstektpotatis, dragonsmör och rödvinssky

Torsdag

Pocherad torsk 
serveras med rostade betor, brynt smör, baconkross och riven pepparrot

Chèvre Chaud 
serveras med rostade betor, vintersallad och rostade valnötter

Fredag

Rödvinsbräserad oxkind
serveras med potatispuré, steklök, bakade tomater och svamp

Gnocchi med Ostronskivling
serveras med salviasmör, vispad ricotta, tomatsallad och rostade frön


Dagens soppa
Caesarsallad och rödbet & chevresallad
Poké bowl
Grillad focaccia

Serveras med salladsbuffé, hembakt bröd och bordsvatten.
Kaffe/te och liten kaka.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev