I en sviktande bransch har a och d funnit framgång i samhällsomställningen. Genom en strategisk omställning har arkitektkontoret i Boden skapat nya affärsmöjligheter och gjort sitt starkaste år någonsin.
Samhällsomställningen i Boden skapar inte bara möjligheter för nya industrier utan ger också ringar på vattnet för etablerade verksamheter. Arkitektkontoret a och d är ett tydligt exempel på hur företag kan utvecklas genom att anpassa sig till de förändringar som sker i regionen. Även i branscher som för tillfället har det tufft nationellt.
– Vi analyserade bostadsmarknaden 2021 och insåg att den började svikta. Eftersom åtta i personalstyrkan enbart jobbade med bostäder, förstod vi att en förändring var nödvändig. Genom att rikta om stora delar av verksamheten mot industrin har vi kunnat säkra sysselsättning och samtidigt vara en del av den stora omvandlingen som sker i Boden och resten av Norrbotten, säger Camilla Sandström, kontorschef på a och d:s Bodenkontor.
Samtidigt som a och d fattade sitt beslut, meddelade Stegra sina planer på att bygga världens första gröna storskaliga stålverk i Boden. Två år senare gjorde a och d sitt bästa resultat någonsin.
– Vissa kanske kallar det tur att vårt beslut kom samtidigt som omställningen här uppe tog fart, men samtidigt tror jag inte att vi var ensamma om att göra samma analys. Det handlar inte bara om att se möjligheterna, utan att våga ta steget och agera i rätt tid.
Långsiktigt arbete ger resultat
Arkitektfirman har funnits i Boden sedan 2014 och har successivt byggt upp en stabil marknad i kommunen. Med ramavtal hos bland annat Bodens kommun och Fortifikationsverket har de långsiktigt etablerat sig som en viktig aktör inom arkitektur och byggnation i regionen. De har under åren arbetat med allt från förskolor och offentliga byggnader till mindre byggprojekt för lokala företag.
– Boden var en ganska outvecklad marknad för arkitekter när vi startade. Det fanns en tradition av att låta byggaren sköta design och materialval. Vi har jobbat mycket med att sänka tröskeln för att anlita en arkitekt och visa att vi kan bidra till mer än bara det estetiska. Det handlar om funktionalitet, flöden och långsiktig hållbarhet, säger Camilla Sandström.
Insikten om att industrisektorn skulle växa i takt med den gröna omställningen ledde till en medveten satsning på att bygga relationer och kompetens inom industriell arkitektur. Bland annat arbetar de med ombyggnationen av Luleå hamn och andra större industriprojekt i regionen.
Skiftet har också lett till en växande efterfrågan och företaget har de senaste sex månaderna rekryterat sex nya medarbetare. För att möta tillväxten har de också flyttat till större lokaler på Kungsgatan i Boden.
– Vi har ritat våra egna lokaler med utrymme att växa, eftersom vi ser en fortsatt positiv utveckling. Vi räknar med att vara mellan tolv och femton personer här inom de närmaste åren, säger Camilla Sandström.
Bygg- och projektledning som nytt ben
En annan del av expansionen är etableringen av en ny bygg- och projektledningsgrupp. Tidigare har a och d haft enstaka personer som arbetat med byggprojektledning, men nu finns en hel grupp som fokuserar på att driva projekt hela vägen från ritbord till färdigt bygge.
– Vi ser ett stort värde i att kunna erbjuda en helhetslösning där vi följer projekt från början till slut. Det skapar en bättre process och en större trygghet för kunden, samtidigt som vi får värdefull återkoppling på våra lösningar, säger Camilla Sandström.
Med den snabba utvecklingen i Boden ser a och d en ljus framtid. De förväntar sig att växa ytterligare och ser att samhällsomställningen för med sig en rad kringeffekter som ger möjligheter för lokala företag.
– Vi ser en stor efterfrågan på allt från mindre verkstadslokaler till kommersiella fastigheter och bostäder som kommer att stödja industriutvecklingen. Vår styrka ligger i att vi har en lokal förankring och en bred kompetens som gör att vi kan ta oss an både små och stora projekt, säger Camilla Sandström.
Öppnar nya dörrar
Även om a och d har gjort en tydlig strategisk förflyttning mot industrisektorn, innebär det inte att bostadsprojekten har försvunnit ur deras verksamhet. Tvärtom ser de breddningen som en stor styrka.
– Vi har fortfarande bostadsprojekt, men vi har spridit vår verksamhet för att inte lägga alla ägg i samma korg. Genom att arbeta med både industri, bostäder och samhällsfastigheter skapar vi en stabil grund och en långsiktig hållbarhet i företaget, säger Camilla Sandström.
Företaget visar hur den gröna samhällsomställningen och Bodens tillväxt inte bara öppnar dörrar för nya industrier, utan också skapar stora möjligheter för lokala företag som ser potentialen.
a och d är ett arkitektkontor som erbjuder tjänster inom arkitektur, konstruktion, inredning och byggprojektledning. De arbetar med allt från bostäder och kommersiella fastigheter till industriprojekt. Med 43 anställda, varav nio i Boden och resten i Luleå, har de en stark lokal förankring i Norrbotten där också huvuddelen av deras projekt äger rum.