Igår utsågs de regionala vinnarna i Skolhackathon i Minecraft! Som en del av en pilotsatsning tävlade elever från olika skolor i Bodens Kommun. Eleverna ställdes inför uppdraget att skapa “Mineköping 2071” i Minecraft och totalt deltog 2000 elever från Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Stockholm.
Ett syfte med skolhackathonet har varit att eleverna skall få känna delaktighet i samhällsfrågor och samtidigt lära sig mer om innovation, demokrati och entreprenörskap. Sedan åtta veckor tillbaka har elever i årskurs 6 fått som klassuppdrag att bygga en gemensam värld i Minecraft Education. I slutet av dessa veckor har eleverna presenterat sina arbeten inför klassen och efter det på ett demokratiskt sätt röstat fram en grupp som representerat dem idag vid det regionala skolhackathonet. Under måndagen så fick finalisterna för vardera klass i uppgift att skapa en ny stad.
Staden, som heter Mineköping, utspelar sig i år 2071. Mineköping är en stad med social och hållbar energiförsörjning, matförsörjning och mötesplatser. Hur detta ska se ut och fungera, ja det har eleverna fått forma och tänka ut helt själva!
Finalen och juryn för den regionala finalen, som har utgått ifrån Teknikens Hus, har digitalt mottagit elevernas bidrag och utsett en vinnare. Priset för vinnarna blir ett besök för hela klassen ute på Boden Business Park där de får träffa spelutvecklare samt lära sig mer om visualisering och gamification. Finalisterna kommer även att sitta på plats på Boden Game Camp Incubator när de senare tävlar i den nationella finalen.
Emil Sandberg, Näringslivsutvecklare på Boden Game Camp/Boden Business Park, satt i jurygruppen.
– Eleverna har påvisat och överträffat mina förväntningar på den tekniska kunskapen i kombination med det visuella. Vi har fått se många fina lösningar för ett mer hållbart samhälle. Det är ytterst viktigt att denna aktivitet fortsätter i utbildningarna då man kan kombinera in flera ämnen i ett och utföra lärande genom spel. Idag har vi stor tillgång av digitala verktyg som accelererar pedagogiken och gör skolämnen mer greppbara, där ska Boden vara först i ledet och använda sig av detta.
Efter en utmanande överläggning för juryn, korades i Norrbotten Svartbjörnsbyns Skola årskurs 6 som vinnare. Eleverna som representerade klassen heter Thor Winblad von Walter, Erik Karlsson och Eliot Ahlström. Juryns motivering var:
– Välmotiverade detaljlösningar i sin helhet framfördes på ett övertygande sätt där ni verkligen tror på era lösningar och säljer in dem. Har beskrivit och motiverat varje lösning. Positivt att de tänkt till om framtidens mötesplats och med sociala och innovativa lösningar. Drakbåtar och väl, detaljerade energilösningar.
På andraplats kom Mårängskolan 6C och tredjeplatsen knep Mårängskolan 6A. Konceptet Skolhackathon har utvecklats av Technichus – Härnösand, Ung Företagsamhet Västerbotten och Bron Innovation. Regionfinalen i Norrbotten arrangerades av Ung Företagsamhet Norrbotten och Teknikens Hus i samarbete med Boden Business Park som också stod som huvudsponsor. Nu väntar storregional final där länen ställs mot varandra!
För frågor och funderingar rörande Skolhackathon:
Ewa Andersson, ewa.andersson@teknikenshus.se, 072-644 15 03
Carolina Heimdahl, carolina.heimdahl@ungforetagsamhet.se, 070-214 39 02
Emil Sandberg, emil@bodenbusinesspark.se, 070-280 40 92
Se filmen här