fbpixel

Boden Business Park

Positiv utveckling för handeln

Under 2021 ökade omsättningen med 0,2 procent i Bodens stadskärna. Det är en mer blygsam utveckling än i jämförbara städer som å andra sidan hade det betydligt tuffare under 2020. Det visar årets rapport Cityindex Boden som genomförs av Fastighetsägarna och HUI Research.

Handeln i landets stadskärnor återhämtade sig bra efter pandemiåret 2020. För Bodens stadskärna var utvecklingen svagt positiv. Allra bäst gick det för klädeshandeln som efter att ha drabbats hårt av restriktioner och minskade besöksflöden under pandemin, ökade omsättningen med 9,4 procent. Butikerna inom segmentet hem- och fritid ökade för tredje året i rad, med 0,3 procent. Även för dagligvaruhandeln var ökningen 0,3 procent.

Tuffare har det varit för hotell- och restaurangnäringen – från en positiv utveckling på 3,7 procent 2020 till minus 1,9 procent 2021. Den största utmaningen har dock kommersiell service haft. I kategorin ingår olika typer av aktörer, exempelvis frisörer och skönhetssalonger, och tillsammans har de tappat 7,3 procent.

– 2020 var ett otroligt tufft år för handeln i stadskärnorna, omsättningen minskade med i genomsnitt nära 20 procent. I Boden klarade man utmaningarna bra och tappade bara en procent. Även om omsättningen ännu inte är helt uppe i samma nivå som innan pandemin ser vi en återhämtning i de flesta branscher, säger Anna Forsman, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna MittNord.

Cityindex visar att snittköpsutvecklingen i Bodens stadskärna varit bättre än andra jämförbara städer. I snittköpsutvecklingen mäts den genomsnittliga omsättning som besökarna i stadskärnan genererar. Måttet visar hur mycket bättre eller sämre stadskärnan är på att omvandla dess besök till en högre omsättning.

– Stadskärnan är hela kommunens skyltfönster och ska vara en plats där bodensarna och besökarna umgås, handlar och tar del av upplevelser. Pandemin utmanade oss och där var handeln väldigt snabba och gjorde ett fantastiskt jobb med att ställa om sina verksamheter och bodensarna var köptrogna till den lokala handeln. Kommunen och enskilda företag bidrog med Handla Nära-presentkort till sina medarbetare, säger Thomas Fägerman, vd och affärsutvecklare på Boden Business Park.

Kalender

Vy-navigering

Idag
Idag

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Din prenumeration kunde inte sparas. Var god försök igen.
Din prenumeration har lyckats.
Done