fbpixel

Boden Business Park

Mattias Bergqvist, näringslivsutvecklar

Nytt rekordår för dataspelsbranschen

Idag presenterades Dataspelsbranschens rapport Spelutvecklarindex 2021. Den visar att den svenska dataspelsindustrin har ökat omsättningen med otroliga 41 procent under 2020 – till 34,7 miljarder kronor. Det innebär en ökning med mer än tio miljarder kronor. 

Branschen redovisar dessutom ett sammanlagt positivt resultat för tolfte året i rad på 7,6 miljarder kronor. 

Under 2020 ökade antalet anställda inom Sverige med 11 procent, vilket är en ökning med 671 anställda. Var femte tjänst på ett spelföretag i landet, 1 410 stycken, innehas av en kvinna. Det motsvarar en andel på drygt 21 procent. 

Svenska spelföretag växer och sysselsätter 6 596 personer på plats i Sverige samt 7 177 personer utomlands. Som föregående år är det fortfarande svårt att rekrytera personal i Sverige och en allt större del av svenska bolags expansion består i att etablera eller förvärva utvecklingsstudior utomlands.

Mattias Bergqvist är näringslivsutvecklare på Boden Business Park:
– Den svenska spelbranschen fortsätter sin urstarka framgångsresa även detta år och rapporten är full av häpnadsväckande siffror. Ser man på utmaningarna branschen har framför sig är kompetensbristen den största utmaningen och därför känns vår satsning på att göra Boden till en talangfabrik fortsatt helt rätt.

Det finns 19 svenska bolag noterade bolag på börsen i Sverige. Tillsammans omsatte de 20,5 miljarder kronor under 2020 och hade ett sammanlagt börsvärde på 112 miljarder kronor i december 2020.

Läs hela rapporten här!