fbpixel

Boden Business Park

3 personer från boden game camp som sitter i en soffa

Nya generationen ger föraningar om vad som komma skall

Årets kull av ettor, som är den yngsta klassen studerandes på Boden Game Camp, visar goda tecken på hur framtidens spelbransch kan komma att se ut.

Med sin premiär i fjol är Gamedev-programmet det senaste spelutvecklingsprogrammet som startats på gymnasiet och det nordligaste, norr om Uppsala. Årets kull av ettor, som är den yngsta klassen studerandes på Boden Game Camp, visar goda tecken på hur framtidens spelbransch kan komma att se ut. 

– En jämn fördelning mellan tjejer och killar och en större diversifiering än så. Studenterna har sökt sig till utbildningen från Stockholm i söder till Kiruna i Norr för att studera här i Boden, säger Thomas Nilsson, biträdande rektor på Björknäsgymnasiet. 

I klassrummet som ligger i Verkstan på Boden Business Park sitter eleverna mitt ute bland företagen och bredvid YH-utbildningarna som specialiserar sig på spel. Trots det, är det inga blyga elever i klassrummet. Under lektionen spelar var och en upp ett eget valt musikstycke från ett soundtrack. De turas om att lyssna på varandras musik, skrattar tillsammans för att sedan gissa och analysera vad de olika styckena säger och hur de upplevs. En kunskap som sedan kommer att bli viktig för att sätta ihop spelupplevelser.  

Trots att tvåornas dag inte börjar förrän efter lunch, sitter Leo och Isak på plats och filar på sina egna idéer inför det kommande läsåret. Gruppen, som egentligen är på tre, ska starta ett UF-företag ett år tidigare för att kunna fortsätta med sitt spelprojekt den arbetat med sedan ettan. Trion består av eleverna Leo Stoltz, Isak Dalberg och Max Hjertberg.

– Vårt spelföretag Miracle Bread Productions skapades på skoj på väg till ICA. Ända sedan dess har vi fått mycket stöd från skolan, vänner, familj, fans och alla studior som sitter ute här ute på Boden Game Camp. Det är riktigt skönt att GameDev-Programmet ger oss elever chansen och resurserna att skapa och driva företag, s