fbpixel

Boden Business Park

Vy över Boden Industrial Park. Solen skiner en vinterdag med snö och skog.
Vy över Boden Industrial Park. Foto: Mats Engfors/Fotographic

Ny fas på Boden Industrial Park

Detaljplanen för Boden Industrial Park har nu vunnit laga kraft. Det säkerställer möjligheten att söka bygglov för H2 Green Steel och andra som är intresserade av att etablera sig här. Det innebär att arbetet går in i en ny fas på flera plan.

Boden Industrial Park är det 550 hektar stora område där det gröna stålverket H2 Green Steel planerar sin etablering. Industriparkens placering är unik genom sin tillgänglighet och tillgång till det stora närliggande stamnätet för el. 

Ett viktigt steg för det fortsatta arbetet och den nya fas som området går in i nu, är att detaljplanen har vunnit laga kraft. Den godkända detaljplanen säkerställer möjligheten att söka bygglov. Just nu primärt för H2 Green Steel men även för andra intressenter som har visat intresse för etablering på Boden Industrial Park.

– Fantastiskt roligt att vi nu kan ta nästa steg i samhällsomställningen där Boden Industrial Park med H2 Green Steels miljardsatsning på många sätt symboliserar nyindustrialiseringen här i norra Sverige. Detaljplanen är utan tvekan ett stort steg i rätt riktning när vi kliver vidare i vår tillväxtresa och vi ska gör allt vi kan för att möjliggöra ännu fler nya etableringar här i Boden, säger Claes Nordmark, kommunalråd.

Stora mängder material har flyttats

På Boden Industrial Park pågår redan ett omfattande förarbete inom ramarna för vad som hittills har varit beviljat. H2 Green Steel har genomfört åtgärder som omfattas av deras byggnadsdom. Det handlar om flyttning av stora mängder material, att skapa massbalans, stängsla in stora delar av området och markstabilisera där de största och högsta byggnadsdelarna kommer att finnas. Hittills har över 500 000 m3 morän och vegetationsmassor flyttats.

Bodens Energi AB har dragit fram byggel som omfattar 10 megawatt. Bodens kommuns vatten- och avloppsavdelning har grävt fram dricksvatten till området. Projektering av övrig infrastruktur under och ovan jord är under intensiv framdrift.

– Det är förstås ett positivt besked för H2 Green Steel att detaljplanen för Boden Industrial Park vunnit laga kraft. Vår tidplan innehåller ett antal milstolpar som vi måste möta och detta är en sådan milstolpe som vi nu kan räkna hem. Vi är tacksamma att domstolarna har hanterat överklaganden så snabbt och det är även ett erkännande av kommunens gedigna arbete som ligger bakom den här detaljplanen, säger Ida Westberg, chefsjurist på H2 Green Steel.

”Känner en viss stolthet”

– För mig som levt med projektet ett par år nu känner jag en viss stolthet för det vi lyckats åstadkomma. Men också en stor portion ödmjukhet då vi verkligen känner att vi är del av en större, global och grön omställning där vi i Boden faktiskt bidragit, säger Cecilia Kvibacke, planerings- och utvecklingsansvarig för Boden Industrial Park på Bodens kommun.

Kalender

Vy-navigering

Idag
Idag

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Din prenumeration kunde inte sparas. Var god försök igen.
Din prenumeration har lyckats.
Done