fbpixel

Boden Business Park

Man sitter vid dator

Minecraft Legends-produktion på spelstudio i Boden

Spelstudion House of How i Boden har med hjälp av praktikanter från Boden Game Camp arbetat med delar av utvecklingen i spelet Minecraft Legends. Det är en actionstrategi-spinoff för Minecraft, som är ett av världens mest sålda spel. 

Dataspelet Minecraft skapades 2011 och har utvecklats av svenska Mojang Studios till ett av världens största i sitt slag. Med åren har det kompletterats med en rad spinoff-versioner. Den senaste är Minecraft Legends som släpptes i april i år och successivt kommer att leverera nya möjligheter. 

En del av spelupplevelsen i Minecraft Legends har skapats här i Boden. Av de cirka 40 personer från House of How som har varit involverade världen över sitter ungefär hälften på den svenska studion House of How, med säte i Boden. Bland de 20 ingår även studenter från spelutbildningarna i Boden, som har haft sin praktik på House of How under det senaste halvåret.

I det stora och länge hemliga uppdraget har studenterna varit högst delaktiga. De har fått bidra med kunskap, idéer och konkreta uppgifter att lösa. Samtidigt har de fått möjlighet att visa och utveckla sina styrkor tillsammans med samarbetspartners med specialkunskaper både lokalt i studion och på andra håll i världen. Förutom känslan att få det förtroendet, och få se sina namn och skapelser lanseras i det världsomfattande spelets nedladdningsbara tilläggsupplevelser, får de också med sig en tungt vägande merit i sina framtida CV:n. 

Trailer för Minecraft Legends där House of Hows spelstudenter från Boden Game Camp har varit medskapare i spelets nedladdningsbara tilläggsupplevelser.

– Det handlar om ett givande och tagande. Vi som företag får ut mycket av det också och vi vill att våra praktikanter ska få möjlighet att visa sig i den roll de kommer kunna ta i framtiden, och få växa, förklarar Oskar Pettersson, studio manager och projektledare på House of How. 

Han själv började som lärare på spelutbildningen i Boden som en av pionjärerna på spelutbildningarna. Boden Game Camp erbjuder idag sju utbildningar med totalt 300 studenter från hela landet och världen. Intresset är stort och många får jobb direkt efter eller redan under utbildningarna.  

Från praktik till anställning

House of How anställer successivt fler talanger, ofta direkt från utbildningarna. Hittills har två av  praktikanterna som har deltagit i Minecraft Legends-projektet gått över till heltidsanställning direkt efter studierna. En av dem är Erik Lindahl från Luleå. 

Erik Lindahl
Erik Lindahl är en av 15 anställda på House of How i Boden. Foto: Ida-Marie Ek

– Jag har alltid haft ett spelintresse och drömde tidigt om att jobba med spel. Men då fanns ju dom jobben i USA. Så jag jobbade som grovarbetare ett bra tag. Men att den här möjligheten och  speljobb finns här nu och växer är väldigt kul.  

Efter sina två år på Boden Game Camps utbildning Game Dev Indie är han nu en av de cirka 15 anställda på House of How i Boden. Totalt är de cirka 70 anställda globalt.  

– Det har varit oerhört lärorikt att få jobba med med så många andra i det här projektet. Det är en väldigt kollaborativ process, säger Erik. 

Cool spelhub bland blomsterängar

Ytterligare en av de studenter som har deltagit i arbetet med Minecraft Legends som praktikant på House of How är Lowe Karlsson. På klingande skånska talar hon varmt om Boden Game Camp, Boden som ort och Boden Business Park som mötesplats. 

Lowe Karlsson
Lowe Karlsson har deltagit i arbetet med Minecraft Legends som praktikant. Foto: Ida-Marie Ek

–  Det känns att det är här det händer, och jag vill verkligen stanna här och vara med och växa med både studion och Boden Business Park. Att ha en spelhub så här mitt bland blomsterängar är så coolt. Skolan och industrin är så nära varandra, här är man axel mot axel med varann, säger hon.  

Ekosystem

Boden Game Camp är ett unikt ekosystem för dataspelsindustrin i Boden. Med sina cirka 300 studenter är de en integrerad del av Bodens Business Park. Hit söker sig studenter och företag från hela Sverige och världen.  

House of How är ett av flera spelbolag som finns här och kommer fortsätta erbjuda möjligheter för nya praktikanter och anställda att arbeta med andra avancerade spel när de växer under de kommande åren. Mer om det kan du se och höra i filmen nedan:

House of How, Boden. Film av Markus Jornevald, KOMM/Bodens kommun

I Boden finns idag ett 20-tal spelföretag och de blir hela tiden fler, bland annat genom Boden Game Camps inkubator som hjälper till vid företagsstart.  

Svenska bolag i dataspelsbranschen omsätter över 27 miljarder. Med dotterbolag i utlandet inräknat är siffran uppe i 28 miljarder. Totalt utgör exporten av dataspel 4,1% av Sveriges tjänsteexport. (Källa rapporten Kraftsamling Dataspelsbranschen) 

Läs mer om de senaste satsningarna på Boden Game Camp här!

Kalender

Vy-navigering

Idag
Idag

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Din prenumeration kunde inte sparas. Var god försök igen.
Din prenumeration har lyckats.
Done