fbpixel

Boden Business Park

Kille testar VR

Metaverse, kanske närmare än vi tror?

Den 28 oktober 2021 ändrar Mark Zuckerberg, VD och ordförande för dåvarande Facebook, namn på sitt och ett av världens högst värderade och kända varumärken till Meta. En högst medveten och oerhört strategisk manöver, men också en signal om ett eventuellt epokskifte. Ett språng större än en av världens ledande techgiganter? Time will tell.

För vissa var det kanske en världsnyhet, för andra något som kanske gått obemärkt förbi. Men det var som sagt givetvis ingen slump, snarare tvärtom. Varför förändringen har påverkat, och kommer att påverka, människor så olika ligger mest troligt i hur nära, eller inte nära, man lever sitt liv på internet.

Termen metaverse förekommer inte sällan i samma sammanhang där vi stöter på ord som krypto, fintech och sociala medier. Metaverse har blivit något av en riktig bubblare, och fortsätter intresset tillsammans med teknikens utveckling idag, så är det inte osannolikt att vi redan här och nu har fått en varning om internets kanske allra senaste game-changer. Konceptet kommer att påverka och förändra internet i en så pass stor grad – att vi inte har sett något liknande sedan internet lanserades.

Känner du dig orolig? Var inte det.

Metaverse är en positiv lösning som kommer med många fördelar när det väl lanseras, annars skulle inte så många vara exalterade. Men vi ska inte ha alltför bråttom, om du inte redan är familjär med vad metaverse är så är det dags för oss att förklara det för dig.

Vad är Metaverse?

För det första, så är metaverse egentligen inte någon ny term. Den har använts inom flera sammanhang så såsom film, serietidningar, spel, böcker och annan typ av underhållning. Beroende på källa så representerar det olika variationer av egentligen ett och samma koncept – något som sammanför människor från olika platser och separata universum för att förena dom på ett ställe där utbyten kan ske och där vi kan interagera med varandra.

Om vi översätter det till en verklighet med lösningar vi faktiskt kan åstadkomma i riktiga livet, alltså IRL, kan vi med hjälp av dagens moderna teknik få fram ett koncept som i till slut resulterar i ett metaverse som då refererar till en ny version av internet. Ett internet som anses vara en ny typ av miljö som tillåter och möjliggör ett djupare delande och utbyte för oss människor.

Det involverar en variation av produkter och teknologier, såsom NFTs (Non-fungible token), kryptovalutor, 3D-avatarer, decentraliserade applikationer, virtuella landskap, miljöer och möjligheten till att vinna priser. Det gäller också spel, underlättande av fildelning, möjlighet att genomföra affärer genom smarta kontrakt och möjligheten att sköta sitt jobb via den digitala verkligheten.

Metaverse blir alltså ett alternativ till det riktiga universumet och det representerar en kollektiv samling av virtuella öppna världar och miljöer, tillsammans med driftskompatibla tillgångar och upplevelser. Detta innebär att metaverse har en stor potential till att förändra hur vi människor kommunicerar och interagerar med varandra. Dessutom så kan det förändra hur vi sköter våra jobb, hur vi spenderar våra pengar, vad vi spenderar det på och mycket mer.

Känns det här lång