Den 28 oktober 2021 ändrar Mark Zuckerberg, VD och ordförande för dåvarande Facebook, namn på sitt och ett av världens högst värderade och kända varumärken till Meta. En högst medveten och oerhört strategisk manöver, men också en signal om ett eventuellt epokskifte. Ett språng större än en av världens ledande techgiganter? Time will tell.
För vissa var det kanske en världsnyhet, för andra något som kanske gått obemärkt förbi. Men det var som sagt givetvis ingen slump, snarare tvärtom. Varför förändringen har påverkat, och kommer att påverka, människor så olika ligger mest troligt i hur nära, eller inte nära, man lever sitt liv på internet.
Termen metaverse förekommer inte sällan i samma sammanhang där vi stöter på ord som krypto, fintech och sociala medier. Metaverse har blivit något av en riktig bubblare, och fortsätter intresset tillsammans med teknikens utveckling idag, så är det inte osannolikt att vi redan här och nu har fått en varning om internets kanske allra senaste game-changer. Konceptet kommer att påverka och förändra internet i en så pass stor grad – att vi inte har sett något liknande sedan internet lanserades.
Känner du dig orolig? Var inte det.
Metaverse är en positiv lösning som kommer med många fördelar när det väl lanseras, annars skulle inte så många vara exalterade. Men vi ska inte ha alltför bråttom, om du inte redan är familjär med vad metaverse är så är det dags för oss att förklara det för dig.
Vad är Metaverse?
För det första, så är metaverse egentligen inte någon ny term. Den har använts inom flera sammanhang så såsom film, serietidningar, spel, böcker och annan typ av underhållning. Beroende på källa så representerar det olika variationer av egentligen ett och samma koncept – något som sammanför människor från olika platser och separata universum för att förena dom på ett ställe där utbyten kan ske och där vi kan interagera med varandra.
Om vi översätter det till en verklighet med lösningar vi faktiskt kan åstadkomma i riktiga livet, alltså IRL, kan vi med hjälp av dagens moderna teknik få fram ett koncept som i till slut resulterar i ett metaverse som då refererar till en ny version av internet. Ett internet som anses vara en ny typ av miljö som tillåter och möjliggör ett djupare delande och utbyte för oss människor.
Det involverar en variation av produkter och teknologier, såsom NFTs (Non-fungible token), kryptovalutor, 3D-avatarer, decentraliserade applikationer, virtuella landskap, miljöer och möjligheten till att vinna priser. Det gäller också spel, underlättande av fildelning, möjlighet att genomföra affärer genom smarta kontrakt och möjligheten att sköta sitt jobb via den digitala verkligheten.
Metaverse blir alltså ett alternativ till det riktiga universumet och det representerar en kollektiv samling av virtuella öppna världar och miljöer, tillsammans med driftskompatibla tillgångar och upplevelser. Detta innebär att metaverse har en stor potential till att förändra hur vi människor kommunicerar och interagerar med varandra. Dessutom så kan det förändra hur vi sköter våra jobb, hur vi spenderar våra pengar, vad vi spenderar det på och mycket mer.
Känns det här långt bort?
Låt oss se vad som talar för att ett metaverse förmodligen inte ligger så långt bort som vi kanske tror. Vi kan börja med att titta på den teknik vi redan har idag, en teknik som är en av hörnstenarna i metaverse.
Idag känns det kanske som en självklarhet att vi har internet, sociala nätverk och att vi kan umgås med våra nära och kära online praktiskt taget när vi vill. Vi bär dessutom med oss internet nästan vart vi än går via våra mobiltelefoner. Något som gör att vi alltid har information nära till hands när vi behöver information. Behöver vi veta vädret, så har vi en app för det. Har vi en stund över medan vi väntar på bussen, så har vi en app med spel så vi kan fördriva tiden lite fortare. Eller så kanske vi undrar hur mycket en dagens lunch kostar på den närmaste restaurangen, då tar vi även fram en karta med vägbeskrivning för att vi ska hitta dit. Vi har även telefonen med oss för att vara tillgängliga, så vi kan ta emot information från andra som meddelanden, påminnelser eller mail. En vardag för många.
Annan teknik som banar vägen för ett metaverse
Telefoner, TV-apparater och datorer är våra vanligaste plattformar för underhållning och/&eller information. Skulle vi ledsna på det, kan vi idag dessutom ta på oss ett VR-headset och uppleva olika simuleringar, spel direkt i en 3D-miljö och direkt höja upplevelsen ett par nivåer.
För de som är intresserade av affärer och finansiella transaktioner, så har inte heller blockkedjeteknik och kryptovalutor gått obemärkt förbi. Vi har alla hört om framgångssagor, eller kanske det motsatta – om de som precis missade tåget när Bitcoin exploderade. Blockkedjetekniken har gett oss möjligheter att skapa en ekonomisk, och dessutom beprövad infrastruktur, som genom sin kod kanske erbjuder den absolut säkraste verifieringen vi har sett idag för transaktioner.
Människan har i alla tider, med jämna mellanrum, skapat banbrytande innovationer och lösningar med stöd av avancerad teknik. En teknik vi vet att den fungerar här och nu. De stora genombrotten och tekniksprången sker ofta med hjälp av individer som inte nöjer sig med det vi har här, Bill Gates, Steve Jobs och just här Mark Zuckerberg som ser en potential som kan nyttjas till så pass mycket mer.
Tekniken som ger oss en hint på hur ett metaverse kan komma att se ut
Tillbaka till metaverse, som innebär att vi mest troligt kommer att se en digital verklighet som tillåter oss att interagera och kommunicera med varandra på ett djupare plan än tidigare. Detta kommer i verkligheten att fungera genom en kombination av sociala medier, onlinespel, AR, VR och kryptovalutor och andra tekniska lösningar. Hur det här mer ingående kommer att fungera, börjar genom en teknik som kallas för AR (Augmented Reality) och en kanske mer bekant, VR (Virtual Reality).
AR-teknik ger oss möjligheten att lägga på visuella element, såsom objekt, ljud och andra sinnesintryck i redan befintliga miljöer för att förstärka användarupplevelsen. Här kanske ni funderar på vilken typ användarupplevelse vi menar? Det är den typen vi stöter på i vårt vardagliga liv. Föreställ dig att du möter en gammal vän du kanske inte minns namnet på. Vad är det då som talar om att det är helt osannolikt, att du har på dig ett par vanliga glasögon som du annars alltid har, men att dessa har en teknik så att när du möter den här personen får du till dig information såsom namn, ålder och kanske yrke bredvid ansiktet?
Innan du blir skeptisk och ifrågasätter den här teorin, så kom ihåg att vi redan har den här typen av information med oss i byxfickan. Efter ett snabbt skrollande på Facebook eller LinkedIn så har vi svaret på det vi söker på. Vi har även sett bevis på enheter som fungerar exakt som de glasögon vi just nämde. Frågan är bara, hur lång tid är det tills de är lika vanliga som en smartphone eller smartklocka? Det här är vad AR kan innebära för ett metaverse.
Sen har vi möjligheterna med VR-teknik, den virtuella verkligheten som kommer till hands när vi inte fysisk kan möta varandra. Då krävs det att vi kopplar upp oss online. Känner du igen dig? Det här är något ganska många redan har stött på under pandemin. Skillnaden här är att VR-enheten rent visuellt placerar oss i ett rum där vi kan sitta i ett möte vid ett och samma skrivbord, interagera med rummet och prata med varandras avatarer.
Metaverse på Boden Business Park
Här har vi på Boden Business Park, med Boden Game Camp i spetsen, redan testat tekniken. Hur dumt det än såg ut när vi satt bredvid varandra rent fysiskt i den riktiga världen, så kopplade vi upp oss via ett par VR-headsets i ett nytt rum för ett möte. I det virtuella rummet hade vi en virtuell whiteboard som vi skrev på och i början var det kanske mest streckgubbar som ritades på den, man måste börja någonstans. Mötets poäng var primärt egentligen att testa möjligheterna med VR. Men där och då i det riktiga fysiska rummet – IRL – så fanns det ingen whiteboard, men i VR-rummet så kunde vi skriva saker och dela datorskärmar för presentationer, precis som i ett riktigt mötesrum.
I verkligheten var det kanske onödigt, för vi hade ju haft alla funktioner vi behövde om vi bara rullade in en whiteboard till den delen av kontoret vi satt på. Hade vi rest oss och gått cirka tio meter till så hade vi haft en TV-skärm för att dela presentationer. Men det här blev en ögonöppnare för oss, för tar vi med oss VR-headsetet hem, så hade vi kunnat möta varandra i samma simulerade miljö igen, med exakt allt vi behövde inklusive uppkopplad dator, för att göra vårt jobb.
För att summera, så är metaverse förmodligen inte helt omöjligt ändå.
Det kanske ligger närmare än vad vi tror.