fbpixel Innovationskraft möter gröna visioner - Boden Business Park

Boden Business Park

SIR
Stina Mattsson, enhetschef, och Linnea Söderström, verksamhetsutvecklare, Boden Business Park.

Innovationskraft möter gröna visioner

Boden och Luleå gör gemensam sak och samlar toppnamn till event för att forma framtidens hållbara samhälle.

Den 13–16 maj förvandlas Boden och Luleå till ett betydande innovationscentrum genom två stora parallella evenemang: Sveriges Innovationsriksdag och Demo North Summit. 

Evenemangen fokuserar på den gröna samhällsomställningen, dess möjligheter och utmaningar, från både innovations- och investeringsperspektiv. 

– Det här är det första stora eventet där Sveriges samlade innovationsaktörer finns på plats här uppe samtidigt, vilket känns roligt och viktigt. Vi behöver innovativa lösningar för att möta samhällsomställningen, säger Stina Mattsson, enhetschef vid Boden Business Park

Ungefär 700 deltagare, både från Sverige och utlandet, får möjlighet att bygga nya relationer och lyssna till några av landets mest framstående företrädare inom sina områden. Dessutom arrangeras det turer i städerna för att de ska få en djupare inblick i pågående projekt. 

Förköpsrekord

Evenemangen arrangeras gemensamt genom Boden Business Park, Luleå Science ParkSwedish Incubators & Science Parks samt Invest in Norrbotten

– Det är ett stort intresse och återkopplingen som vi har fått är att det aldrig har sålts så många förköpsbiljetter till Sveriges innovationsriksdag, säger Linnea Söderström, verksamhetsutvecklare vid Boden Business Park. 

Genom att samordna resurser och expertis mellan Boden Business Park och Luleå Science Park har båda städerna kunnat dra nytta av varandras styrkor på ett sätt som breddar horisonten för båda.  

– Vi har ju ett gemensamt mål och det är att skapa förutsättningar för att genomföra den gröna samhällsomställningen, säger Stina Mattsson. 

Framtidsvisioner

Enligt henne är det avgörande att skapa långsiktiga strategier som inkluderar gemensamma utvecklingsprojekt, kunskapsdelning och nätverksbyggande för att stärka regionens innovationskultur.  

– Det har varit jättenyttigt att samarbeta med Luleå kring det här eventet och förhoppningsvis har vi skapat en grund för fler gemensamma projekt som kan göra vår region mer konkurrenskraftig.  

Den gröna samhällsomställningen är en central del av både Bodens och Luleås framtidsvisioner. I Boden, genomgår staden omfattande förändringar för att minska koldioxidutsläppen och öka energieffektiviteten. I Boden bygger också H2 Green Steel världens första storskaliga gröna stålverk, som när det står klart 2026 beräknas minska koldioxidutsläppen med upp till 95 procent jämfört med traditionell stålproduktion.

HGS BK
Här byggs just nu världens första storskaliga gröna stålverk. Foto: Bodens kommun

Luleå har å sin sida satsat stort på att integrera grön teknologi i sina industriella processer, speciellt inom stål- och datacenterindustrin. Där planerar SSAB också att ställa om stålproduktionen till 2028 och batteriföretaget Talga bygger en anodfabrik som ska stå klar 2025. 

Världens största testbädd

På bara tre till fem år ska dessa städer växa och utvecklas i en takt som normalt tar 20 år. Det innebär stora investeringar för kommunerna, men också en våg av nya jobb och inflyttade människor. Boden och Luleå är tillsammans kanske världens största testbädd för en grön samhällsomställning. Frågan är hur innovationssverige kan vara med och bidra? 

Kalender

Views Navigation

Today
Today

Håll dig uppdaterad som företagare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Din prenumeration kunde inte sparas. Var god försök igen.
Din prenumeration har lyckats.