fbpixel

Boden Business Park

ett torn syns i norrsken

H2 Green Steel säkrar ytterligare 18 miljarder

En grupp investerare går in med 18 miljarder kronor för att säkra byggandet av H2 Green Steels stålverk i Boden.

Beskedet från H2 Green Steel innebär att bolaget kan fortsätta sina planer på att etablera världens första storskaliga gröna stålverk i Boden och Europas största vätgasanläggning.  

Enligt bolaget är det den största privata kapitalresningen i år. Bland de nya investerarna finns Altor, GIC, Hy24 och Just Climate, men också tidigare investerare som AMF, Cristina Stenbeck, Hitachi Energy, IMAS Foundation, Kinnevik, Schaeffler, Vargas och Wallenberg Investments ägarbolag FAM.  

– Kalibern av investerare som backar oss är imponerande. Några av världens mest professionella institut, investerare och industriella bolag ansluter sig till denna runda och vi är stolta över att de alla delar vår syn på hållbarhet som en ledstjärna, säger Henrik Henriksson, vd för H2 Green Steel. 

Ny ambitionsnivå

Intäkterna kommer användas för att fortsätta att utveckla stålverket i Boden. Markarbetet har pågått sedan 2022 och produktionen beräknas att vara igång i slutet av 2025. 

Genom att ersätta kol med vätgas kommer anläggningen att kunna leverera stål med upp till 95 procent lägre koldioxidutsläpp än stål som produceras med masugnsteknik. Utveckling av teknik och digitalisering, tillsammans med en för branschen helt ny ambitionsnivå i frågor som cirkularitet och återvinning kommer att göra detta stålverk till det första av sitt slag. 

– 18 miljarder är den största privata kapitalresningen i Europa i år och aptiten för att investera i oss är bevis både för vårt starka affärscase och marknadens efterfrågan på grönt stål, säger Henrik Henriksson

Tidigare i veckan blev det också klart att H2GS köper delar av marken på Boden Industrial Park av kommunen för 134 miljoner kronor.