Det finska bolaget GRK har snabbt blivit en av Bodens största arbetsgivare. Sedan 2019 har företaget växt från 25 anställda och 200 miljoner kronor i omsättning till över 100 anställda och 2 miljarder kronor. En tillväxtresa som visar både företagets kompetens och Bodens attraktionskraft.
Den 17 januari anordnar Norrbottens Handelskammare ett nätverksevent i Boden med fokus på finsk-svenskt samarbete inom bygg, infrastruktur och energi. På plats finns 35 utvalda finska företag, inbjudna regionala företag inom branschen och bland annat finska utrikeshandelsministern.
Ett exempel på vad sådana samarbeten kan leda till är GRK, som framgångsrikt etablerat sig i Boden och blivit en viktig aktör i regionens utveckling.
Deras framgångssaga i Boden började 2020 i samband med projektet för ombyggnaden av väg 97 mellan Södra Sunderbyn och Sävast till en mötesfri väg. Inför detta projekt valde bolaget att lämna sin tidigare bas i Luleå och etablera sig i Boden. Flytten, tillsammans med det strategiskt viktiga vägprojektet, blev en vändpunkt som satte fart på företagets expansion och skapade nya möjligheter.
Många projekt i norra Sverige
GRK grundades i Finland och sedan har växt utanför landets gränser. I dag har GRK Sverige sitt huvudkontor på Boden Business Park i Sävast, en plats som har blivit central för företagets fortsatta tillväxt. Flytten har också bidragit till att stärka deras närvaro i norra Sverige, där många av projekten är baserade.
– Boden visade sig vara en perfekt plats för vår verksamhet. Här finns en unik kombination av strategiskt läge, god infrastruktur och en framåtsträvande inställning, vilket har bidragit till vår tillväxt, säger Mika Mäenpää, vd för GRK Sverige.
Ett av de projekt som har varit avgörande för GRK:s tillväxt är deras avtal med Stegra. GRK ansvarar för att utföra markarbeten för Stegras gröna stålverk på Boden Industrial Park, ett kontrakt som sträcker sig fram till slutet av 2025 och är värderat till över 2 miljarder kronor. Detta är det största kontraktet i GRK-koncernens historia och sysselsätter mellan 200 och 300 personer.
– Det är ett väldigt stort område och ett komplext uppdrag, men vi har lyckats tack vare vår breda kompetens, nära samarbete med lokala entreprenörer och ett utmärkt samarbete med Stegras ledning, säger Mäenpää.
GRK:s projektportfölj är bred, och även om bolaget verkar i hela Sverige ligger tyngdpunkten på norra delen av landet. Framtidsutsikterna i Norrbotten bedöms som fortsatt goda, inte minst tack vare de många planerade industrisatsningarna i länet.
– Konkurrensmässigt kan det vara en fördel att ha lokala resurser. Fly-in fly-out är en dyrare lösning, men den behövs när lokala resurser inte räcker till. Vi ser Boden som en strategisk plats att utgå från, även om vi har flera andra kontor i Sverige som är viktiga för vår långsiktiga strategi, förklarar Mäenpää.
Utmaningar och möjligheter
Även om Mäenpää ser stor potential på den svenska marknaden, lyfter han fram utmaningar som den svenska byråkratin och regelverk. Dessa faktorer kan enligt honom hämma innovation och effektivitet, men även öka tröskeln för utländska företag att etablera sig i Sverige.
– Processerna för att etablera sig i Sverige kunde vara snabbare och mindre byråkratiska för att underlätta tillgången till resurser från andra länder. Detta är särskilt viktigt med tanke på den resursbrist som råder i branschen, säger Mäenpää.
Ett inspirerande exempel
GRK:s framgång i Boden är ett inspirerande exempel på vilka möjligheter som finns för internationella företag att etablera sig och växa i regionen. Med en stark infrastruktur och ett strategiskt läge erbjuder Boden en plattform för framtidens industriella satsningar. Här pågår den gröna omställningen redan, vilket banar väg för bolag som GRK och fler företag som kan följa i deras fotspår.