Om vi bygger med förnybar energi, varför låter vi då rädslan för förbrukning styra? Under Bodenxt Talks uppmanade Polar Energys vd Per Langer till ett skifte i perspektiv: från att bromsa till att våga bygga.
Vad händer om vi slutar betrakta energi som en bristvara – och istället ser den som en nyckel till utveckling? Det var kärnan i Per Langers budskap när han klev upp på scenen och talade till publiken.
– Vi ska inte slösa. Men vi måste sluta tro att lösningen är att göra mindre. Det handlar snarare om att göra mer – på rätt sätt, med rätt teknik, sa han.
Som vd för Polar Energy ser Per Langer energisystemet som en möjliggörare snarare än ett hinder. Enligt honom är det avgörande för att lösa samhällsutmaningar som vattenförsörjning, livsmedelsproduktion och grön industriell utveckling.
Ett av de perspektiv han särskilt lyfte var behovet av att släppa föreställningen om energisparande som en moralisk skyldighet.
– Vi måste sluta moralisera kring hur människor använder energi. Det finns ingen poäng i att skuldbelägga den som duschar i tjugo minuter. Om vi bygger på förnybara källor är energi inte i sig ett problem – det är vad vi gör med den som avgör, förklarade han.
Tekniken och potentialen finns redan – det verkliga hindret är snarare regelverken och den politiska viljan att agera.
– Vi är redo. Men så länge vi inte bestämmer oss för att göra saker på ett nytt sätt, kommer det inte att hända.
Samtalet är ett bättre system
Ett annat centralt budskap var betydelsen av öppna samtal. Att olika aktörer möts och byter perspektiv – även när det skaver – är nödvändigt för att skapa legitimitet och långsiktiga beslut.
– Om vi inte för samtalet, hamnar makten hos ett fåtal – och då får vi elitism. Visst blir det svårare, och ja, det kan ta längre tid. Men det enkla är inte alltid det rätta.
Synen på omställningen i norra Sverige beskrivs som något särskilt. Här betraktas det nya inte som ett hot, utan som en väg framåt.
– Det är precis den attityd vi behöver mer av i Sverige, säger Per Langer.
Energi – en säkerhetspolitisk fråga
Bland övriga talare fanns Julian Wieczorkiewicz, Policy Officer vid NATO:s högkvarter i Bryssel. Han beskrev hur energifrågan blivit en allt viktigare del av det europeiska säkerhetslandskapet. Redundans, kontroll över energikällor och regional motståndskraft pekades ut som strategiska grundpelare. Julian Wieczorkiewicz betonade också vikten av att förstå vem som i praktiken kontrollerar strömbrytaren – och hur det påverkar allt från samhällsberedskap till industriell utveckling.
Programmet rymde ett brett spektrum av röster och perspektiv. Förutom Langer och Wieczorkiewicz medverkade:
- Rebecka Bergholtz, Energimyndigheten
- Anders Öhlund, Länsstyrelsen
- Tobias Rehnholm, Vattenfall R&D
- Magnus Nilsson, Nyhléns Hugosons/Alviksgården
- Anna Krook Riekkola, Luleå tekniska universitet
- Torbjörn Fredriksson, Försvarsmakten
- Kommunrepresentanter från Boden, Gällivare och Luleå
Panelsamtal, föreläsningar och nätverkande vävdes samman till ett innehåll som speglade energifrågans komplexitet – från teknik till styrning, från lokalt till geopolitiskt.

Bodenxt Talks är ett event inspirerat av det internationellt välkända konceptet Ted Talks. Varje tillfälle består av tematiska föreläsningar och avslutas med en paneldebatt där experter och företrädare från olika branscher diskuterar hur de kan samarbeta för att bidra till Bodens utveckling. Bodenxt Talks skapar därmed en unik mötesplats för företagare, forskare och andra aktörer som vill vara en del av den framtid som nu formas.