fbpixel Framtidens fiskfoder testas i Boden - Boden Business Park

Boden Business Park

Framtidens fiskfoder testas i Boden

Kan larver bli framtidens fiskfoder? I Boden pågår ett unikt projekt där insektsuppfödning kan bli nyckeln till ett mer hållbart alternativ. Nu har de första testerna påbörjats – med lovande resultat.

I januari anlände de första larverna till Boden, och nu har de vuxit till skördeklar storlek. På bara fjorton dagar har de gått från att vara knappt en millimeter stora till flera centimeter, redo att testas som levande fiskfoder. Projektet, som bedrivs på Plug & Play-området, undersöker om insektsbaserat foder kan ersätta fiskmjöl i uppfödningen av odlad fisk – en innovation med potential att minska miljöbelastningen.  

Larverna matas med olika typer av frukt-och matrester, som annars skulle ha slängts, för att analysera hur detta påverkar deras tillväxt. I maj sker det avgörande testet: levande larver ska användas som föda i Vattenfalls kompensationsodling, där fiskar som snart ska släppas ut i Luleälven får en ny diet. Lyckas projektet kan det bana väg för en storskalig omställning av fiskfoderindustrin och minska beroendet av marina resurser.  

– Hittills har allt gått riktigt bra. Larverna växer snabbt och verkar trivas i miljön. Nu ser vi fram emot de skarpa testerna i maj, säger Catharina Ljungcrantz, projektkoordinator.

Varje låda innehåller cirka 12 000 larver som lever på matrester. Olika matrester och blandningar testas just nu för att se skillnaden i tillväxten. När det skarpa testet sker i maj kommer också olika storlekar att testas vid fiskmatningen.

Utöver de ekologiska vinsterna har projektet även en social dimension. Genom samarbete med DC Farming och Bodens kommun fungerar det som en arbetsmarknadsinsats, där deltagare får praktisk erfarenhet av insektsodling.  

– Jag har förvånats över hur förhållandevis enkelt det var och hur roligt det är. Både att få göra det tillsammans med deltagarna, men också att följa larverna och se hur snabbt de växer, säger Catharina Ljungcrantz. 

När larverna anländer till boden är de knappt en millimeter stora, men redan efter 14 dagar har larven fördubblat sin storlek flera gånger och är över en centimeter lång och redo att skördas.

Projektet syftar till att undersöka om tekniken kan skala upp och bli en affärsmöjlighet inom arbetsintegrerande socialt företagande. Om resultaten visar sig lovande kan Boden bli en pionjär inom hållbart fiskfoder – en ytterligare pusselbit i kommunens pågående gröna samhällsomställning.

En del av en större satsning

Fiskfoderprojektet är en del av en större satsning på framtidens hållbara foder. Initiativet undersöker bland annat hur insekter och fodermusslor kan ersätta vildfångad fisk och soja i djurfoder. Mer information om den bredare satsningen finns hos Axfoundation: Storsatsning på framtidens foder.

Projektet genomförs inom ramen för DC Farming som finansieras och drivs i samarbete med Sunderby folkhögskola, Bodens kommun, Coompanion Nord och Arbetsförmedlingen, med stöd från Europeiska socialfonden och Region Norrbotten. Mer information om projektets aktörer och syfte finns här: DC Farming.

Catharina Ljungcrantz, projektkoordinator.

Kalender

Views Navigation

Today
Today

Håll dig uppdaterad som företagare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Din prenumeration kunde inte sparas. Var god försök igen.
Din prenumeration har lyckats.