fbpixel Telekomindustrins framtid säkras från Boden - Boden Business Park

Boden Business Park

Telekomindustrins framtid säkras från Boden

Arctic Mobile etablerar sig i Boden och tar ledningen inom reservkraft för telekomindustrin. Med innovativa lösningar och fokus på krisberedskap satsar företaget på långsiktiga affärer.

Arctic Mobile, ett ledande reservkraftbolag i Sverige, garanterar att telekomanläggningar behåller ström vid elavbrott och säkrar därmed både kommunikation och krisberedskap. 

– Vi har skapat Europas bästa produkt för den svenska marknaden, säger Jimmy Stenman, vd för Arctic Mobile. 

Företagets framgång bygger på djup kunskap om marknadens behov. Bolaget startade med inriktning på mast- och anläggningsbyggen inom telekom, men Jimmy Stenman insåg snabbt att den långsamma utbyggnaden av infrastruktur begränsade tillväxten och gjorde det svårt att behålla kompetent personal. Detta ledde till en förändring i inriktningen – från mastbyggnation till specialiserade lösningar för reservkraft. 

– Det unika med telekom är inte storlek eller effekt, utan att anläggningarna är många och obemannade. Det kräver en sofistikerad styrning, och vi har löst hela den processen med vår kunskap och erfarenhet.

Varje generator byggs och anpassas efter kundens specifika behov, som placering, motoreffekt och teknik. Han visar ett exempel på en generator som har varit i drift i 500 timmar under fem år. 

– Det kan låta lite, men vid ett enda tillfälle var den i drift 450 timmar i sträck. Då gjorde den maskinen verkligen skillnad.

Expansion och anpassning till marknadens behov

Sedan 2019 har Arctic Mobile levererat över 150 reservkraftsanläggningar i Sverige och dessutom öppnat en fabrik i Tyskland som tillverkar specialanpassade generatorer för det svenska klimatet och marknadens behov. Arctic Mobiles lösningar övervakas i realtid, vilket gör att företaget kan planera underhåll och komponentbyten när de behövs, istället för att följa fasta serviceintervall. 

Trots möjligheten att expandera till andra marknader, håller Jimmy Stenman fast vid att företaget ska fokusera på telekomsektorn. 

– Vi har ingen ambition att bredda oss utanför telekommarknaden. Vi prioriterar långsiktig kvalitet och att ge våra lojala kunder de bästa lösningarna. 

Företaget har nyligen flyttat tillbaka till Boden efter att ha varit verksamt på andra orter, och byggt nya anläggningar på Hydrogränd, strax utanför centrum. Även om Boden är 36-åringens hemstad, var flytten tillbaka inte självklar. 

– När jag lämnade Boden var jag skeptisk till stadens framtid och företagsklimat, men idag ser jag en tydlig framtidstro och energi, både hos företag och invånare. 

Lokalt engagemang och samarbete

Ett exempel på Arctic Mobiles lokala engagemang är samarbetet med Bodens Energi. När de fick höra att företagsgrannen behövde reservkraft var Arctic Mobile snabbt på plats med en specialanpassad lösning. 

– Det var ett specialfall, men det känns väldigt bra att kunna hjälpa till lokalt. Att vara ett reservkraftbolag och kunna skräddarsy lösningar för ett kraftbolag som i princip ligger på andra sidan gatan är en riktig styrka, säger Jimmy Stenman. 

Arctic Mobiles val att etablera sig i Boden visar stadens attraktionskraft för framtidsinriktade företag med långsiktiga ambitioner. Entreprenören lyfter fram kommunens stöd som avgörande för valet av etableringsort. 

– Kommunen har varit otroligt hjälpsam från start för att se till att vi kan bedriva vår verksamhet på bästa möjliga sätt. Det har känts genuint och det är en inställning jag gillar. 

Boden har nyligen utsetts till den kommunen i Norrbotten med bäst företagsklimat – för fjärde året i rad. Det förvånar inte längre Jimmy Stenman, som ser Boden som en plats där innovation och långsiktiga affärer frodas. 

– Det finns en tydlig nerv här i Boden nu, från butiker till leverantörer och människor jag möter på stan. Det känns riktigt spännande och bra att vara tillbaka. 

Foto: Mats Engfors / Fotographic

Kalender

Vy-navigering

Idag
Idag

Håll dig uppdaterad som företagare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Din prenumeration kunde inte sparas. Var god försök igen.
Din prenumeration har lyckats.