fbpixel Spelbolaget 5 Fortress på världens största scen - Boden Business Park

Boden Business Park

Fortress Presskit scaled
Emil Darsbo och Johan Sundqvist. Foto: Mats Engfors / Fotographic

Spelbolaget 5 Fortress på världens största scen

Norrbottnisk spelindustri har fått sin första representant på världsscenen PC Gaming Show. 5 Fortress valdes särskilt ut för att avslöja ett nya spel – Striden.

5 Fortress, ett lokalt företag från Boden, har gjort en resa som egentligen inte borde vara möjlig. På bara två år har sex personer lyckats utveckla ett spel som inte bara är spektakulärt på grund av sin storslagna grafik och norrbottniska referenser, utan också har en så hög kvalitet att det blev särskilt utvalt och framlyft under PC Gaming Show – världens mest inflytelserika evenemang för spelare och branschfolk inom spelindustrin. År 2023 hade industrin globala intäkter som beräknas till 365 miljarder dollar. 

– Det är svårt att beskriva känslan. Det här är enormt stort och jag är otroligt stolt över teamet som har gjort ett fantastiskt jobb, säger Emil Darsbo, vd för 5 Fortress. 

Evenemanget sänds live på YouTube, Twitch och andra streamingtjänster och når en bred publik med flera miljoner tittare varje år. 

Striden under kalla kriget

Spelet, Striden, är den första norrbottniska produktionen som tagit plats på PC Gaming Show sedan eventet startade för tio år sedan. Striden utspelar sig under 1970-talet i ett Skandinavien som blivit obeboeligt efter ett kärnvapenkrig mellan öst- och västmakterna. En liten rebellgrupp av överlevare slåss nu för sitt liv för att ta sig därifrån. 

I de världar där striderna utspelar sig finns detaljerade referenser från Norrbotten, men också andra delar av Skandinavien. Alla delar i grafiken är handgjorda och spelkänslan påminner om Call of Duty, men med en unik karaktär. 

– Det arbete som det här teamet har gjort motsvarar ett resultat som skulle kräva 60 utvecklare på ett större bolag, säger Emil Darsbo. 

Multiroller

Hur är detta ens möjligt? Mycket kan förklaras genom bolagets grundare och creative director Johan Sundkvist, som har en bakgrund som regissör och producent inom filmbranschen. Där utmanade han sig själv ständigt för att hitta smarta och effektiva lösningar för att skapa bästa möjliga resultat trots en snäv budget. Ett tankesätt som han har tagit med sig till företaget. 

– Jag gör exempelvis ljud, nivådesign, miljöer, projektledning, 3D och gameplay. Alla i teamet har multiroller, vilket gör oss effektiva, förklarar han. 

Både Johan Sundkvist och Emil Darsbo framhåller också fördelen med att finnas på plats på Boden Game Camp. 

– Vi har möjlighet att träffa och rekrytera de största talangerna inom olika områden tack vare närheten till utbildningarna. Det är guld värt för företaget. 

Årets unga företagare

I april blev Emil Darsbo och Johan Sundqvist hyllade som årets unga företagare på näringslivsgalan i Boden. Två månader senare visades deras speltrailer på världens största spelscen. Ett stort steg för ett relativt ungt företag, men knappast unikt för spelindustrin. 

– Träffar du rätt kan det gå otroligt snabbt. Vi får se vart det slutar, men det känns fantastiskt att vi har gjort ett spel som blir utvalt i ett sådant sammanhang, säger Emil Darsbo. 

Spelindustrin är ett av Bodens fem utpekade tillväxtområden. År 2022 omsatte spelbolagen i landet 32,5 miljarder kronor. 

Boden Game Camp är ett unikt ekosystem för dataspelsindustrin i Boden. Här utbildas morgondagens digitala kreatörer på sju olika utbildningar, från gymnasie- till YH-nivå, med cirka 250 elever från både Sverige och hela världen. Boden Game Camp är en del av Bodens Business Park, där två EU-projekt fokuserar på spelbranschen. Flera av Bodens spelbolag har sina studios här, vilket möjliggör nära samarbeten och erfarenhetsutbyten mellan företag och utbildning. Campen arbetar för en inkluderande miljö inom spelutbildning och spelindustri, med initiativ som främjar mångfald och inkludering för att alla talanger ska kunna bidra till branschens framtid. 

Se trailern som visades under PC Gaming Show:

Kalender

Vy-navigering

Idag
Idag

Håll dig uppdaterad som företagare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Din prenumeration kunde inte sparas. Var god försök igen.
Din prenumeration har lyckats.