Den svenska spelbranschen växer stadigt, men samtidigt saknas kompetens. På Boden Game Camp kan studenter börja sin resa mot en framtid inom den nya basindustrin redan på gymnasiet.
– Det är underbart att den här möjligheten finns här uppe, säger Leo Raitaniemi som pluggar Game Design.
På några årtionden har spelbranschen gått från en hobby för entusiaster till en världsomspännande industri med kulturell och ekonomisk betydelse. I Sverige har den vuxit fram som en ny slags basindustri. Enligt Dataspelsbranschens rapport Spelutvecklarindex 2022 växte den svenska dataspelsindustrins omsättning till 27,5 miljarder kronor under 2021 vilket är en ökning med 19 procent i de svenskregistrerade bolagen. Totalt inklusive dotterbolag i utlandet omsatte den svenska branschen 58,9 miljarder kronor, en ökning med 41 procent.
Samtidigt skriker branschen efter kompetens. Det är svårt att rekrytera personal i Sverige och en allt större del av svenska bolags expansion består i att etablera eller förvärva startups utomlands.
Boden Game Camp i Sävast är ett unikt ekosystem för dataspelsindustrin i Boden. Hit söker sig studenter från Sverige och världen. Boden Game Camp är en integrerad del av Boden Business Park och här finns utbildningar, praktikplatser och spelstudios i behov av kompetens. För den som vill utveckla en egen spelidé finns möjlighet att ansöka till Boden Game Camps inkubator.
Spelat spel så länge han kan minnas
En av de omkring 300 studenterna är Leo Raitaniemi. Han är uppvuxen i Gällivare och har spelat spel så länge han kan minnas.
– Mina föräldrar köpte ett Nintendo 64 till mig när det var nytt. Spel har varit ett huvudintresse genom livet.
Leo Raitaniemi har tidigare pluggat indiespelutveckling på Boden Game Camp och jobbat som spelutvecklare på Wanderword, en av 14 spelstudios som har kontor i Sävast. Nu pluggar han Game Design, en 2-årig yrkeshögskoleutbildning som drivs av Futuregames.
– Jag tycker om att vara kreativ och spelindustrin är stor inom det kreativa. Det handlar inte bara om att komma på spel, utan också om hur de ska se ut. Jag ville vara kvar i Norrbotten, jag trivs så pass bra här uppe och ser få anledningar att flytta härifrån.
– Det är underbart att det här finns här uppe, vi har ju folk från Stockholm och folk från Turkiet, Indien, Tyskland. Det är jätteroligt att träffa folk från olika kulturer.
Kartlägger övriga branscher
Även andra branscher ser vilka kompetenser spelutvecklare besitter och är intresserade av deras talang. Hanna Müller, näringslivsutvecklare med inriktning mot spelbranschen på Boden Business Park, har börjat kartlägga övriga branscher i regionen för att låta studenterna själva bestämma vad nästa steg blir.
Hon jobbar även för att Boden Game Camp ska vara en tolerant plats där alla känner sig välkomna.
– Vi har studenter från världen över som har lämnat sitt liv hemma för att utbilda sig hos oss i Boden. Det är vår prioritet att de ska trivas och känna samhörighet, likväl på utbildningen som på fritiden.
– Om vi lyckas att skapa en trivsam plats där man känner tillhörighet tror vi att det kommer spegla den resa man gör. Vi vill skapa förutsättningar för att varje individ i Boden Game Camps community ska få den bästa resan och lyckas.
Alla i Boden Game Camps community är välkomna
Hanna Müller säger att en stor bidragande faktor till mervärde är att en studentförening startats av studenterna själva. Genom den arrangeras evenemang efter skoltid där alla i Boden Game Camps community är välkomna.
Leo Raitaniemi är ordförande för studentföreningen Arctic Student Union och är en av de som är engagerad i att anordna aktiviteter. Han arrangerar spelkvällar varje vecka och säger att initiativen uppskattas av de andra studenterna.
– Folk från större städer är vana vid att det alltid finns något att göra. Här är det så lugnt och stilla och jag vill försöka hjälpa till att få andra att trivas här så mycket som möjligt. Jag har min passion för Norrbotten och vill få andra att se det positiva.
Vill attrahera fler kvinnor
Ett av Boden Game Camps mål är att attrahera fler kvinnor. I Sverige är endast 22 procent av de som arbetar på ett spelbolag kvinnor.
– Det vi kan se är att ju tidigare i ålder man fångar intresset desto tidigare kan man visa på att det är en inkluderade bransch där vi behöver mångfald. Ett exempel på detta är gymnasieutbildningen GameDev-programmet där intaget år 2022 var fördelat 50/50, säger Hanna Müller.
– Vi anordnar även aktiviteter som Valkyrie Jam varje sommar och Female Meetup, ett evenemang som vi genomför genom vårt deltagande i det regionala spelklustret Arctic Game där Umeå, Skellefteå, Luleå och Boden samarbetar. Detta för att ge kvinnor och ickebinära en egen plattform att nätverka på och tillsammans stärka varandra. Att utbyta erfarenheter och se andra som lyckas inom branschen skapar en glöd hos individen att fortsätta framåt.
FAKTA
Utbildningar som startar på Boden Game Camp hösten 2023:
• Game Artist (YH-utbildning)
• Game Designer (YH-utbildning)
• Game Programmer (YH-utbildning)
• QA / Game Tester (YH-utbildning)
• Animator and VFX Artist (YH-utbildning)
• GameDev Indie (Komvuxutbildning)
• GameDev-programmet (högskoleförberedande gymnasieutbildning med nationellt intag)